Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Њујорку са министром иностраних послова Летоније Едгарсом Ринкевичсом.

Министри су разменили искуства двеју земаља у борби против пандемије вируса корона и настојањима да се економија што пре врати у нормалне токове.

Селаковић је констатовао да је сарадња наших земаља добра и да постоји обострани интерес Србије и Летоније за интензивирање економских односа, који су у овоме тренутку на нивоу испод објективних могућности двеју привреда.

Министар Селаковић је саговорника информисао о реформским процесима у Србији, као и са економским резултатима у протеклих седам година, нагласивши да је наша земља постигла велики напредак на пољу владавине права, за који се очекујемо да ће бити препознат и валоризован.

Шеф српске дипломатије изразио је очекивање да ће Летонија имати објективан став када је реч о вредновању реформских процеса у Србији и да ће пружати подршку Србији у остваривању кључног стратешког циља, а то је пуноправно чланство у ЕУ.

Осврћући се на питање Косова и Метохије, Селаковић је рекао да се, и поред разлике у ставовима, нада да ће Летонија, као држава која је доследан борац за владавину права и стабилност у Европи, подржавати процес тражења мирног и компромисног решења у дијалогу Београда и Приштине.

Селаковић је саговорника упознао са најновијим покушајем Приштине да дестабилизује ситуацију на терену, као и са чињеницом да садашња влада привремених институција самоуправе јавно одбија да спроведе договоре постигнуте у бриселском дијалогу уз посредовање ЕУ.

Саговорници су разговарали о сарадњи у мултилатералним организацијама и сагласили се да треба да се наставе политичке консултације министарстава спољних послова.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)