Амбасади Републике Србије у Индији, која је на нерезиденцијалној основи надлежна за Авганистан, није се обратио ниједан држављанин Србије из Авганистана, изјавио је данас за Танјуг Синиша Павић, отправник послова Амбасаде Србије у Њу Делхију.

,,У контакту смо са једним нашим новинаром који планира да оде или је већ стигао у Авганистан. Мимо тога, нисмо у последње време имали обраћање ниједног нашег држављанина из Авганистана“, рекао је Павић.
Он је указао да је Амбасада демантовала информацију која се појавила на друштвеним мрежама о томе да ће бити организован евакуациони лет из Авганистана, што, подвлачи, није планирано.
Нагласио је да до овог тренутка Амбасада није имала обраћање наших држављана који би дали и најмањи повод за такву акцију.
Упитан за ситуацију у Авганистану, Павић каже да је она таква да ,,вест сустиже вест“.
„Напредак талибана је такав да вести застаре у року од пар сати. Оно што је последње као ударно објављивано је да је америчка амбасада под стањем евакуације. Kажу да се види дим од уништавања материјала и докумената унутар амбасаде. Има и војних хеликоптера и возила која су намењена за евакуцију последњих припадника дипломатске мисије САД“, пренео је он.
Павић је казао да су индијски медији пренели саопштење портпарола талибана да нема разлога за узнемирсеност међу дипломатским особљем, јер ће дипломатске мисије бити изузете од њихових акција.
Истовремено, додаје, појавила се и вест да је председник Авганистана Ашраф Гани затражио помоћ међународне заједнице, потврдивши да се талибанске снаге налазе на једној од тачака која се сматра уласком у сам Kабул.
На питање да ли је у току талас избеглица из Авганистана у суседне државе, Павић је рекао да у Индији постоји значајан број држављана Авганистана који су и пре актуелне ситуације дошли у ту земљу.
„Сама Индија је забринута за ситуацију јер је то тесно повезано са њиховим односима са Пакистаном. Током последњих дана није било већих таласа избеглица у Индији. Али се овде се са великом пажњом све то прати и због ситуације у самом Авганистану, али и због могућих утицаја на укупну равнотежу у региону“, подвукао је он.
Упитан да ли се и дуж балканске руке ускоро може очекивати талас миграната из Авганистана, Павић каже да је још рано говорити о утицају преузимања власти талибана на талас миграције из Авганистана, јер се не може најбоље сагледати из овог угла каква је и каква ће бити контрола граница, слобода кретања, уопште укупна ситуација у земљи.
„Са оваквим силним и незаустављивим таласом талибанског освајања територија, која је на корак од пуне контроле над земљом, произвешће се нека нова реалност. С обзиром на ранија искуства у вези са њиховом влашћу, имајући у виду основне поступлате њихове идеологије, за очеквати је да ће значајни број људи на сваки начин покушавати да напусти земљу“, уверен је он.
На питање какав ће утицај ситуација у Авганистану имати по цео регион, рекао је да ће утицај свакако постојати.
„Већ у периоду од доношења одлуке напуштања Авганистана од стране међународних трупа, вођени су бројни билатерални и мултилатерални разговори који су имали за тему Авганистан, због чињенице да су сви свесни, а пре свега земље региона – од суседа па до оних који се налазе на стратешким правцима миграције – о томе у ком смеру ће ситуација ићи. За сада је тешко предвидети у коју страну то може да крене“, навео је он.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)