Отправник послова Амбасаде Републке Србије у Индији Синиша Павић, која је на нерезиденцијалној основи надлежна и за Авганистан, изјавио је данас да је троје држављана Србије у Авганистану добро и да се ради на њиховој евакуацији, али да нико не може да каже када ће летови бити могући.

,,У перманентном смо контакту са троје наших држављана које имамо евидентиране као лица о чијој евакуацији водимо акцију и рачуна. Они су пре свега здрави", рекао је Павић за телевизију Танјуг.

Поновио је да је Амбасада у сталном контакту са њима и да се напори за њихову евакуацију настављају.

Резултати тог поступка зависе од две ствари, најпре, како је навео Павић, од спремности међународних партнера Србије да се то изврши.

,,Ту смо у току дана постигли значајан искорак и имамо одговарајућа обећања да ће то бити изведено на најбољи начин. Први елемент, исказану спремност да се то изведе, имамо. Одговарајуће договоре у вези са тим имамо и то је познато и нашим држављанима", рекао је отправник послова.

Други моменат, каже Павић, јесте фактичка могућност да до евакуационих летова дође.

,,Ту је ситуација последњих сати ишла у негативном смеру. Нико не може са сигурношћу да тврди у ком тренутку ће летови бити могући", истакао је Павић.

Такође, отправник послова рекао је да се у овом тренутку налази велики број, од 5.000 до 6.000 људи, на аеродромској писти и у тој ситуацији нема услова за безбедне летове.

,,У овом тренутку нико не може да са сигурношћу да тврди у ком тренутку ће бити могуће организовати летове са аеродрома", казао је он.

Указује да никоме не одговара ситуација на аеродрому, али и да су контрола и могућност одлучивања о динамици дешавања велике непознанице.

Од укупно троје држављана Србије, према његовим речима, имамо ситуацију да су двојица заједно на истој локацији, а једна држављанка је одвојена.

,,Бићу најсрећнији да повод за сличне изјаве буде позитиван исход целе ситуације. До тог тренутка могу рећи да је апсолутни приоритет ситуација са нашим држављанима", казао је Павић.

Kада је реч о ситуацији у Авганистану, Павић је рекао да има доста потресних снимака, фотографија и прича.

,,Рекао бих да су најпотресније оне слике и приче које су се појавиле на друштвеним мрежама о томе да упркос напорима од стране руководства и портпарола талибана да себе представе у новом светлу у односу на слику која о њима влада, да су заинтересовани за мирно решење ситуације, пре свега када је у питању женска популација, у дешавањима последњих дана види се разлог за озбиљан страх", објаснио је он.

Павић је подсетио каква су била искуства у погледу третирања женске популације и рекао да су снимци који су се појавили у вези с тим потресни.

Иначе, по билатералном споразуму Амбасада Србије пружа и конзуларну заштиту црногорским држављанима, а према Павићевим речима, до сада није било информација да се неко од држављана Црне Горе налази у Авганистану и да је заинтерсован за евакуацију.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)