Отправник послова у Амбасади Републике Србије у Њу Делхију Синиша Павић изјавио је данас да је у организацији успешне евакуације из Авганистана троје држављана Србије учествовао велики број људи из Министарства спољних послова, као и цела листа партнера који су показали разумевање и спремност да помогну.

Последња српска држављанка која је затражила помоћ Амбасаде у Њу Делхију, Милка Дамјановић, евакуисана је јуче после подне, а Павић каже да је она не само безбедно слетела у Kазахстан већ је тамо дочекана на начин који заслужује велику хвалу.

,,Што се тиче њеног повратка, она је од синоћ слободна у кретању и избору начина и времена свог повратка у Србију", рекао је Павић за Танјуг.

На питање да ли постоји могућност да има још српских држављана у Авганистану, отправник послова је казао да се та могућност не сме искључити.

,,Не смемо да се опустимо после овога што је урађено и да ризикујемо да некоме коме бисмо могли да помогнемо, не пружимо помоћ", рекао је Павић.

Он је додао да лица српске националности, али која су носиоци пасоша других земаља или Уједињених нација, по правилима која се примењују у тим околности и правилима међународног права морају да буду везани за различите друге државе.

,,Ми смо апсолутно приправни и водимо рачуна какве су информације са лица места. И не само сада, већ и током овог поступка, и не само црногорским држављанима, којима су дужни да помогнемо на основу споразума две државе, већ и свима који су нас контактирали. Било је и људи из РС који су носиоци пасоша БиХ, па смо имали комуникацију и са Амбасадом БиХ", рекао је Павић.

Он је, међутим, указао да се у овом тренутку више ниједан носилац српског пасоша није обратио Амбасади у Њу Делхију или Министарству спољних послова Србије.

Павић је појаснио да евакуационих летова из Србије није било из објективних разлога, јер само одређени број земаља има довољне капацитете и могућности да то уради, док је процена од самог почетка била да је најбезбедније да се евакуација српских грађана организује с партнерима из других земаља.

То је, како каже, подразумевало координацију између оних који су у дипломатско-конзуларном представништву, али и људи из МСП-а, као и других партнера због значајне просторне и временске дистанце.

,,Многе смо будили и ноћу, али сви су били спремни да помогну", рекао је Павић.

Павић, који је уложио велике напоре у организовање евакуације српских грађана из Kабула, истиче да је у целој акцији учествовао значајан број његових колега из МСП-а, ижразивши захвалност целој листи партнера који су показали разумевање и спремност да помогну.
,,Осим професионалне и личне сатисфакције, све што је учињено допринело је да представљање наше земље буде у потпуности испуњено, оставили смо утисак професионалне дипломатије која води рачуна о својим грађанима", саопштио је Павић.

Додао је да је основна претпоставка у свему била довољна доза смирености, хладнокрвности и разума држављана Србије који су се нашли у ситуацији која је на граници сваке безбедности, уз поверење у оне којима су се обратили за помоћ.

Павић је, такође, казао да је исказана спремност на помоћ не само од стране оних који су спровели евакуацију српских држављана већ и великог броја земаља с којима је Србија контактирала у циљу помоћи својим грађанима.

Kазао је да је амбасада у Њу Делхију, припремајући евакуацију, иницирала и припрему за понашање за случај погоршања актуелне ситуације, радећи с партнерима.

Kада је реч о даљем развоју ситуације у Авганистану, рекао је да је тешко прогнозирати догађаја у тој напаћеној земљи, историјски названој ,,гробници империја".

Указао је да је проглашен Исламски Емират Авганистан, који је у конституисању, и да не треба заборавити да постоји један део територије Авганистана, у Панширу, који није под контролом талибана, а који крије клицу међуавганистанског сукоба.

,,У укупном збиру свега што се дешава, даљу безбедносну ситуацију у Авганистану и региону, неопходно је пратити озбиљно и дуго", уверен је Павић.

Упитан да ли би могло доћи до новог таласа избеглица ка Европи, он је рекао да је Авганистан по структури становништва шарен.

,,Индија, из које се јављам, на пример, организује евакуационе летове за етничке Сике и хинду мањину. Наравно, целу ситуацију посматрамо из наше перспективе кретања избегличких таласа у правцу Европе. Мислим да ће то што нас занима бити директно везано са укупном ситуацијом у Авганистану и акцијама и реакцијама на међународном нивоу", подвукао је Павић.

Указао је да су талибани по преузимању контроле над територијом преузели и граничне прелазе, те да економска размена тренутно стоји.

То је, додаје, једно од питања која детерминишу дешавања у наредном периоду, јер не може да функционише земља без макар основних принципа економске размене и комуникације са остатком света.

,,Kо ће да буду главни економски партенри новог Авганистана, ко ће да покаже спремност за сарадњу, а са друге, чији ће се интереси артикулисати, остаје да видимо", указао је Павић.

Упитан да ли победа талибана може да подстакне тероризам у свету, он је казао да су бројни они који се од тога плаше и зазиру.

,,Ту спада и јавност државе Индије. Талибани се од самог почетка и пре преузимања контроле над земљом труде да оставе слику да су заинтересовани да промене општевладајуће мишљење о њима, да буду фактор сарадње, али чини ми се да је позиција озбиљног броја земаља она 'када буде, вероваћемо' ", закључио је Павић.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)