Амбасада Републике Србије у Паризу предала је писмо кандидатуре за домаћина Међународне специјализоване изложбе у Београду – EXPO 2027, које је потписала председница Владе Ана Брнабић.

Предлог је да се Специјализована изложба BEOGRAD EXPO 2027/ EXPO BELGRADE 2027 са темом “Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све”/“Play for Humanity – Sport and Music for All” одржи у Београду од 15. маја до 15. августа 2027. године.

Одржавање међународних изложби, као што је ЕXPО 2027, представља јединствену прилику за промоцију свих привредних, туристичких и културних потенцијала земље домаћина.

Република Србија и Београд су доказали да поседују способност, организационе, стручне и људске капацитете за организацију највећих међународних догађаја, а организација овако великог и значајног догађаја у нашем главном граду подразумева ослањање на све потенцијале које Република Србија има.

Уколико добијемо организацију, важно ће бити и искуство које наша земља има као учесник на изложбама овог типа у прошлости, а последње такво је Дубаи ЕXPО, на којем је Србија остварила добру промоцију и видљивост.

Организацијом међународно признате изложбе ЕXPО БЕОГРАД 2027 Република Србија би се јасно позиционирала као економски, културни, али и политички центар овог дела Европе.

Осим Србије, кандидатуру за домаћина Специјализоване изложбе 2027/28 предали су држава Минесота, САД, са темом „Healthy People, Healthy Planet: Wellness and Well Being for All“ и Пукет, Тајланд, под темом “Future of Life: Living in Harmony, Sharing Prosperity”.

Претходни специјализовани ЕXPО је одржан у Астани 2017. године, а наредни, планиран за 2023. годину, биће одржан у Буенос Ајресу.

Међународни биро за изложбе (BIE) организује четири сталне врсте изложби: Светске изложбе капацитета, као што је овогодишњи ЕXPО у Дубаиу, Специјализоване изложбе, Хортикултуралне изложбе и Тријенале у Милану.

Original Article