На позив Асоцијације међународних контрактора и чланице ове Асоцијације, компаније „Чајна роуд енд бриџ”, амбaсадорка Републике Србије у Кини Маја Стефановић учествовала је на 13. Међународном форуму о инфраструктури, инвестицијама и грађевинарству, одржаном у хибридном формату у кинеској Специјалној Административној Области Макао.

Форум је окупио више од 1300 учесника, међу којима и представнике владе, више од 20 финансијских институција, 70 највећих извођача радова и око 600 комапнија из области инфраструктуре из различитих делова света.

Амбасадорка Стефановић је имала излагање у видео формату на првом панелу Форума, посвећеном политици и мерама у циљу унапређења изградње одрживе инфраструктуре високог стандарда.

У свом иступању, амбасадорка је упознала учеснике Форума са главним правцима развоја саобраћајне и дигиталне инфраструктуре у Србији. Истакла је улогу и посвећеност Владе Републике Србије развоју инфраструктуре као предуслова економског развоја, уз нагласак на успешној сарадњи коју Србија остварује са кинеским компанијама у тој области. Као изузетно добар пример, навела је сарадњу коју Србија остварује са кинеском компанијом „Чајна роуд енд бриџ”, која је, поред изградње моста у Београду, ангажована и на реализацији пројекта изградње брзе пруге Београд – Будимпешта, као и на другим инфраструктурним пројектима у Србији. Истовремено, имајући у виду учешће представника Азијске инфраструктурне инвестиционе банке за политику и стратегију (АИИБ) на Форуму, пренела је интерес и спремност Србије, која је од 2019. чланица банке, да учествује у њеним пројектима и програмима.

На панелу су иступања имали и потпредседник АИИБ Дени Александер, потпредседник „Чајна комуникејшнс констракшн компани” Чен Џунг, потпредседник „Пауер констракшн корпорејшн оф Чајна“ Ванг Сјаођун, потпредседник Нове развојне банке Џоу Ћиенву, секретар Борда директора кинеске Ексим банке Гуо Леи, који су нагласили значај инфраструктурног повезивања, посебно у актуелним околностима на глобалном плану.

Original Article