Полазници Бечке дипломатске академије посетили су Министарство спољних послова, а том приликом предавање на тему спољнополитичких приоритета Србије одржала је руководилац Дипломатске академије Марина Јовићевић.

Јовићевић је говорила о значају очувања суверенитета и територијалног интегритета земље, европском путу Србије, очувању регионалног мира и стабилности, а полазнике је упознала и са билатералном сарадњом Србије са водећим актерима глобалне политичке сцене.

Руководила Дипломатске академије је подвукла да се Србија у остваривању свих својих спољнополитичких циљева руководи легитимним националним политичким и економским интересима и да се залаже за поштовање норми међународног права и постизање договора кроз дијалог и дипломатску активност.

Нагласила је да се од самог почетка дијалога са Приштином Србија понашала као конструктиван партнер, који испуњава своје обавезе и примењује постигнуте договоре, осврнувши се на значај поштовања Резолуције СБ УН 1244 и већег ангажовања међународне заједнице када је реч о заштити српског становништва и културног наслеђа на Косову и Метохији.

Јовићевић је означила перспективу пуноправног чланства у ЕУ као подстрек свеобухватним реформама које спроводимо, као и политици помирења у региону и додала да је Србија отворена за сарадњу са партнерима како из окружења, тако и из Европе и света. Такође, ангажман земље у ОУН, ОЕБС, СЕ и другим међународним и регионалним организацијама и иницијативама, она је окарактерисала као допринос јачању мира, стабилности и економског напретка на овим просторима, поменувши у том контексту значај иницијативе „Отворени Балкан“.

Такође, руководилац академије је указала је да, иако спроводи политику војне неутралности, Србија остварује партнерску сарадњу са НАТО кроз Партнерство за мир, ИПАП пројекте, указавши и на значајно учешће Србије у мировним мисијама операцијама УН и ЕУ.

Министарство је посетило 50 полазника Бечке дипломатске академије у пратњи директора Емила Брикса, а посета је реализована у оквиру сарадње дипломатских академија двеју земаља.

Original Article