Билатералне политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Грузије на нивоу помоћника министра одржане су данас у Тбилисију.

Стране су изразиле обострано задовољство нивоом укупних билатералних односа и сарадње која је у сталном успону, а потврђена је спремност за даље јачање сарадње у бројним областима. Изражена је и посебна спремност за даље јачање међусобног дијалога и размену посета на свим нивоима.

Саговорници су разменили мишљења о модалитетима даљег развоја сарадње Србије и Грузије у великом броју области, са посебним фокусом на економију и даље повезивање привреда две земље.

Констатовано је да су односи две земље традиционално пријатељски, као и да постоји велики простор за унапређење економске сарадње кроз повећање трговинске размене и боље упознавање међусобних потенцијала, посебно у области пољопривреде, информационих технологија и туризма.

Посебна пажња посвећена је промовисању туристичких потенцијала две земље уз очекивања да ће доћи до интензивније сарадње у овој области након смиривања епидемиолошке ситуације у свету.

Представници српског министарства истакли су значај редовног одржавања билатералних консултација.

Такође, информисали су грузијске колеге о успесима Србије на пољу економских реформи у протеклих седам година, приоритетима спољне политике Србије, процесу приступања Европској унији и искуствима на том пољу.

Обострано је исказан интерес за наставак одржавања консултација о европским интеграцијама уз преношења наших искустава грузијској страни.

Саговорници су изразили међусобну подршку питањима од суштинских националних интереса две државе, посебно када је реч о поштовању принципа суверенитета и територијалне целовитости држава.

Разговарано је и о проширењу уговорно правне базе и даљем развоју сарадње на мултилатералном плану, у оквиру међународних организација, као и у областима културе, јавне управе и регионалне сарадње.

Српску делегацију у политичким консултацијама са Грузијом предводио је в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу амбасадор Владимир Марић, а грузијску заменик министра за билатералне односе са европским земљама Тејмураз Џанџалија.

Током посете Тбилисију реализован је и састанак са замеником министра економије и одрживог развоја Грузије Генадијем Арвеладзеом, током кога су разматране конкретне могућности за унапређење сарадње и пласман производа на српско односно грузијско тржиште. На крају посете организован је и одвојени сусрет наше делегације са истакнутим грузијским привредницима.

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)