Билатералне политичке консултације министарстава спољних послова Србије и Јапана на нивоу помоћника министра одржане су данас у видео формату.

У пријатељском и отвореном разговору размењена су мишљења о сарадњи Србије и Јапана у великом броју области билатералне сарадње. Оцењено је да су односи двеју држава у сталном успону, садржајни и вишеслојни и потврђена је спремност за даље јачање међусобног дијалога, размену посета на свим нивоима и даље интензивно повезивање привреда двеју држава, уз све значајније присуство реномираних јапанских компанија на нашем тржишту.

У сусрет 140. годишњици пријатељства Србије и Јапана у 2022. години, када се обележава датум прве дипломатске преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија, оцењено је да овај важан јубилеј представља одличну полазну основу за даље свестрано унапређење наших односа. С тим у вези, размењена су мишљења о предстојећим посетама и разноврсним активностима и пројектима које укључују економске пројекте и различите активности у сфери културе и уметности.

Српску делегацију је предводио в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу амбасадор Владимир Марић, а јапанску заменик генералног директора за Европу и амбасадор за Западни Балкан Кунихико Кавазу.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)