Заједница Срба у Поречу и Веће српске националне мањине града Пореча, у сарадњи са Српским културним центром у Истри и под покровитељством града, организовали су на Видовдан манифестацију под називом „Дани српске културе у Поречу“.

У склопу догађаја, отворени су и Видовдански сусрети Срба у Истри, у оквиру којих је, у Српском културном центру у Пули, постављена изложба сликарке Ингрид Дружета под називом „Ча је и ча ни“.

Манифестацији су присуствовали заменик градоначелника Пореча Елио Штифанић, генерални конзул Републике Србије у Ријеци Горан Петровић, представници српских организација и удружења, као и представници свих националних мањина које живе на подручју Пореча.

Поздрављајући присутне, генерални конзул Петровић је похвалио организаторе и рад Заједнице Срба у Поречу, захвалио градској управи на подршци овој манифестацији и нагласио значај свих активности које имају за циљ неговање традиције, обичаја и историје српског народа, посебно у контексту Видовдана, којег наш народ обележава и прославља са највећим достојанством и пијететом.

Истакао је да је Генерални конзулат Србије увек спреман да пружи подршку или конкретну помоћ у свим активностима које на ширем плану очувања идентитета српског народа спроводи наша заједница на јурисдикционом подручју представништва.

Original Article