Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић и представници 15 факултета са шест државних универзитета потписали су данас у Министарству Протоколе о сарадњи Министарства спољних послова и тих високошколских установа.

Министар је захвалио присутним представницима академске заједнице, истакавши да су факултети са којима су данас потписани Протоколи, први са којима се успоставља тај вид сарадње и пренео да је одређено да по 10 најбољих студента завршних година ових факултета буде примљено на стручну праксу у МСП, укупно њих 150.

Према речима министра, то има за циљ да се од тих студената створи кадар који би почео да ради у МСП, али и једног дана да баш они буду у реду доносилаца одлука у МСП, али и Србији.

Додао је да ово показатељ колико је важна спона државе и државних универзитета, али исто тако је рекао да неће бити остављени по страни ни они универзитети чији оснивач није Република Србија.

„Данас је наша држава оснивач шест универзитета, чија је мисија образовање младих људи и бављење науком, али изворна идеја да се образују они који ће водити Србију не сме никада да се изгуби“, рекао је Селаковић обраћајући се присутнима.

Министар је рекао и да ће у сарадњи са Министарством просвете бити омогућено студентима из најудаљенијих места да у току стручне праксе имају смештај у неком од студентским домова у Београду.

„Желимо да побољшамо квалитет кадрова у МСП и да се бавимо стратешким кадровским планирањем“, рекао је Селаковић и додао да је данашње потписивање само је један од корака којим се гради нови имиџ Министарства спољних послова, подвукавши да је циљ да МСП постане она тачка која ће привлачити омладинску, академску елиту нашег народа и државе.

Декан Правног факултете Универзитета у Београду Зоран Мирковић нагласио да је Иницијатива за потписивање протокола о сарадњи потекла од Министарства спољних послова и министра Селаковића и да се ради о једној великој ствари пре свега за студенте, али и за саме факултете друштвено-хуманистичког профила.

Подсетио је на оснивање Велике школе из Првог српског устанка 31. августа 1808. и на то колики је значај придаван образовању у устаничкој Србији и поред чињенице да је велики број устаника био неписмен. Мирковић је рекао и да је Карађорђе истицао да постоји свест о потреби школовања младих људи за обављање државне службе.

„Драго нам је што су потписани Протоколи који ће донети вишеструку корист. Наши студенти ће моћи да обављају праксу, имаће прилику да се запосле у Министарству, а и МСП ће добити и најбоље кадрове“, закључио је Мирковић.

Протоколи су потписани са Економским, Правним, Факултетом организационих наука, Факултетом политичких наука и Филолошким факултетом Универзитета у Београду, Економским, Правним факултетом и Филолошко-уметничким Универзитета у Крагујевцу, Економским и Правним факултетом Универзитета у Нишу, Економским и Правним факултетом Универзитета у Новом Саду, Економским и Правним факултетом Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и Државним универзитетом у Новом Пазару.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)