У Руском дому у Београду 23. марта одржана је свечана церемонија потписивања споразума о наставку руског учешћа у извођењу радова на унутрашњој мозаичкој декорацији Храма Светог Саве на Врачару између Српске Православне Цркве и компаније „Гаспром њефт“.

Међу почасним гостима на свечаности су присуствовали изванредни и опуномоћени амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Чепурин, руководилац Росотрудничества Елеонора Митрофанова, Његова Светост Патријарх српски ГГ. Иринеј, заменик председника Одељења за спољне црквене везе РПЦ протојереј Николај (Балашов), министар у Влади Републике Србије Ненад Поповић, званични представници руске и српске стране.

Сарадња Русије и Србије на извођењу унутрашње декорације Храма Светог Саве у Београду, једног од највећих православних храмова у Европи и свету, почела је још 2016. године, када је, захваљујући подршци Русије, ауторски колектив под руководством народног уметника Русије Николаја Мухина почео с радом на мозаику главне куполе Храма.

Радови на мозаичкој декорацији главне куполе успешно су завршени крајем 2017. године, високо су оцењени од стране стручњака, Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве, званичних представника руске и српске стране, као и јавности обеих земаља.

Следећу значајну етапу руског учешћа у изради унутрашње декорације православне светиње представља израда мозаика олтарског простора и централног дела Храма.

Радове финансира компанија „Гаспром њефт“.

У складу са налогом председника Руске Федерације, Росотрудничество је са руске стране координатор радова у реализацији овог пројекта великих размера.

Учесници церемоније су у један глас истакли историјску важност овог догађаја за односе између Руске Федерације и Републике Србије, као и за народе наших земаља.

Original Article