Премијери Мађарске и Србије Виктор Орбан и Ана Брнабић потписали су данас у Будимпешти Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између двеју земаља.

Такође, ресорни министри потписали су пратеће меморандуме о сарадњи у областима привреде, пољопривреде, дипломатских односа, полиције – вршење мешовитих граничних патрола, европских интеграција – стручне помоћи за приступне преговоре, као и за развој брзих путничких возова од Београда до Будимпеште.

Споразуме су у име Србије Владе Србије потписали, са колегама из Мађарске, министри спољних послова Никола Селаковић, министарка привреде Анђелка Атанацковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

У седишту Владе Мађарске претходно су одржани билатерални састанци двоје премијера и чланова двеју влада.

Споразум о срдачним односима и стратешком партнерству између двеју земаља створиће институционалне оквире за даље унапређење односа Србије и Мађарске, као и реализацију заједничких пројеката у многим областима.

Потписан је и Меморандум о сарадњи између Министарства за иновације и технологију Мађарске и Министарства привреде Србије.

Меморандумом о разумевању ће бити омогућена садрадња младих пољопривредника двеју земаља, а Меморандум о сарадњи у области дипломатских обука између Министарства спољних послова и трговине Мађарске и Министарства спољних послова Србије.

Извор: Танјуг

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)