Амбасадор Републике Србије у Прагу Берислав Векић присуствовао је Конференцији Вишеградске четворке о проширењу Европске уније на западни Балкан, организованој у сарадњи Института за политику и друштво Чешке Републике и Међународног вишеградског фонда.

Том приликом, амбасадор Векић представио је присутнима реформе Републике Србије на пољу владавине права, борбе против корупције, правосуђа и јачања улоге цивилног сектора.

Векић је истакао да Србија бележи најбржи економски раст у Европи и да ће ову годину завршити растом од 7,5%.

На Конференцији је било речи и о мигрантској кризи на граници између Пољске и Белорусије, као и о почетку преговора EУ са Северном Македонијом и Албанијом.

Конференцији су се обратили амбасадор Републике Мађарске у Прагу Mиклош Борош, Кристина Варју, комесарка за председавање Мађарске у В4 Министарства спољних послова и трговине Мађарске, председавајући Института за политику и друштво Јан Махачек, извршни директор Међународног вишеградског фонда Петр Мареш.

Говорници су похвалили и подржали напоре Србије на европском путу, истакавши да је резултат тог рада и отварање кластера четири.

Конференција, којој је присуствовало преко 20 амбасадора земаља чланица ЕУ и западног Балкана, одржана је у Амбасади Републике Мађарске у Прагу, у оквиру председавања Мађарске Вишеградском групом.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)