Министар саветник у Амбасади Републике Србије у Чешкој Лепша Штулић присуствовала је свечаном отварању Међународне изложбе дечијих радова у Лидицама, малом месту близу Прага.

Ова изложба, на којој учествују и деца из Србије се, под покровитељством Mинистaрства културе Чешке, ове године одржава 50. пут у знак сећања на страдање деце из Лидица у Другом светском рату.

Изложбу је отворио Едуард Стехљик, директор Меморијала Лидице. Присуствовала су награђена деца из чешких школа, представници чешких културних институција и дипломатског кора.

Из Србије је ове године примљено 316 радова из 28 школа, а награде су добили радови деце из ОШ „Вера Благојевић“ у Бањи Ковиљачи, Артино Арт студија из Београда, Удружења Пиктум из Београда, Прве београдске гимназије, као и школа из Ковина и Суботице.

Лeпша Штулић је позвала директора Меморијала Лидице да посети Амбасаду Србије у Прагу, што је он са задовољством прихватио. Договорено је да ће том приликом донети награде за српске дечије радове, које ће бити прослеђене деци у Србију.

Ове године је на задату тему „Музеј“ примљено 14.527 радова из 77 држава света, чиме се ова изложба сврстава у ред највећих манифестација лепих уметности у Европи.

Радови ће бити изложени у Галерији Лидице до 1. јануара 2023. године.

Original Article