Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименоване амбасадорке Краљевине Шведске Анике Бен Давид, амбасадора Државе Катар Фариса Румија Ал Наимија и амбасадора Аустралије Данијела Емерија.

Председник Вучић је амбасадорки Шведске пожелео добродошлицу и успех у неговању односа двеју земаља. Том приликом, изразио је задовољство што ће, на позив шведског премијера Левена, учествовати на Међународном форуму о сећању на Холокауст и борби против антисемитизма у Малмеу, са надом да ће тада имати прилику да са шведским званичницима разговара и о билатералним односима.

Председник Вучић и амбасадорка Бен Давид су се сагласили да двема земљама приоритет треба да буде јачање политичког дијалога и различитих облика сарадње, с посебним нагласком на економске односе. Председник Вучић је изразио наду да би у будућности могло да дође до повећања инвестиција шведских компанија у српску привреду.

Председник Србије је захвалио за спремност Шведске да подржи европски пут Србије. С тим у вези, амбасадорка Бен Давид је истакла да њена земља подржава проширење ЕУ, и да је спремна да подели искуства неопходна за реформе у различитим областима на европском путу. Она је, такође, нагласила да је Шведска први донатор Србије за реформе у области заштите животне средине.

Председник Вучић примио је акредитивна писма и катарског амбасадора Фариса Румија Ал Наимија.

Овом приликом амбасадор Ал Наими је пренео поздраве катарског емира шеика Ал Танија. Узвративши поздраве, председник Вучић је захвалио катарском емиру за великодушну донацију медицинске опреме на почетку епидемије Ковид-19.

Председник Вучић је изразио наду да ће катарски представник учествовати на прослави 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља у Београду, што би омогућило сусрет званичника двеју земаља са циљем јачања политичког дијалога и свестране сарадње.

На састанку је констатовано да је циљ двеју земаља да сарадња буде унапређена у свим областима, јер постоје добра искуства, али је сарадња и даље скромна уз много неискоришћених могућности. Двојица саговорника су се сагласили да је неопходно успоставити чешће и ближе контакте пословних људи.

Председник Вучић и амбасадор Аустралије Данијел Емери су се сагласили да је неопходно да Србија и Аустралија наставе да интензивирају контакте, како би био дат импулс сарадњи у различитим областима. Посебно су истакли могућности за снажније економске везе. Амбасадор Емери је истакао да расте интерес рударских компанија из Аустралије за пословање у Србији.

Саговорници су истакли да бројна српска заједница у Аустралији има важну улогу у повезивању двеју земаља.

Председник Вучић и амбасадор Емери су разговарали и о глобалним питањима, у која је укључена Аустралија.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)