(Last Updated On: August 25, 2021)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованих амбасадора Републике Казахстан Мадија Атамкулова, Републике Индије Санџива Колија и Републике Азербејџан Камила Хасијева.

Председник Вучић је амбасадору Казахстанa Мадију Атамкулову пожелео добродошлицу, уверен да ће он, на темељу пријатељских односа двеју земаља, са успехом обављати дипломатску дужност. И овом приликом је указао на значај тога што је дипломатско представништво Казахстана у Србији пре две године подигнуто на ниво амбасаде.

Вучић је замолио амбасадора Атамкулова да пренесе поздраве председнику Токајеву, као и првом председнику Казахстана Назарбајеву. Он је изразио наду да ће у овој години, када се навршава 25 година од успостављања дипломатских односа Србије и Казахстана, у званичну посету доћи председник Токајев, као и други казахстански званичници, посебно шеф дипломатије, кога очекујемо у Београду приликом обележавања јубилеја Покрета несврстаних.

Председник Вучић је рекао да Србија и Казахстан треба да раде на јачању политичких односа кроз интензивнију размену званичних посета и међусобном подршком у мултилатералним форматима, као и на јачању економске сарадње.

Амбасадор Атамкулов је рекао да му је част да представља своју земљу у Србији и пренео поздраве председника Токајева и првог председника Назарбајева. Он је рекао да Казахстан сматра Србију за важног политичког и економског партнера. Aмбасадор је потврдио подршку своје земље територијалном интегритету и суверенитету наше земље.

Председник Вучић је изразио захвалност Казахстану на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије непризнавањем тзв. „Косова“, као и наду да ће та подршка и даље бити изражавана у међународним организацијама.

Председнику Вучићу је акредитивна писма предао и амбасадор Републике Индије Санџив Коли.

Вучић је овом приликом изразио уверење да ће амбасадор Коли традиционално добре и пријатељске везе две земље, које карактерише међусобно уважавање и висок степен подршке у најважнијим областима, својим посвећеним радом учинити још садржајнијим. Подсетивши на чврсте односе, грађене у доба настајања Покрета несврстаних, председник Вучић је изразио наду да ће премијер Моди прихватити позив да учествује на обележавању 60. годишњице тог Покрета у октобру у Београду.

Председник Вучић је захвалио Индији на солидарности показаној током пандемије Ковид-19, конкретно на помоћи да прибавимо вакцине које је њихов Институт за серуме развио у сарадњи са АстраЗенеком.

Он је такође захвалио на доследној политици Индије и принципијелном ставу да поштује суверенитет и територијални интегритет Србије.

Амбасадор Коли је рекао да је управо председник Вучић отворио нову еру у односима између две земље, подсетивши да је 2017. године као премијер боравио у Индији, што је била прва посета једног високог званичника из Србије после тридесет година.

Он је истакао да се нада напретку у међусобним економским односима, примећујући велики економски напредак Србије, чије искуство може да послужи и Индији.

Председник Вучић је амбасадору Азербејџана Камилу Хасијеву пожелео успешан дипломатски мандат у Београду.

Вучић је рекао да Србија придаје посебан значај стратешком партнерству са Азербејџаном, а да је у наредном периоду потребно да заједнички радимо на снажењу економске и сваке друге сарадње. Он је истакао да ће предстојећа посета председника Алијева дати нову димензију нашој сарадњи и, тим поводом, упутио срдачне поздраве председнику Алијеву.

Председник Вучић је изразио посебно задовољство што Србија заједно са Азербејџаном, као председавајућим Покрета несврстаних земаља, организује у Београду обележавање важног јубилеја – 60. годишњице оснивања ПНЗ. Рекао је, такође, да две земље повезује и опредељење за чврсто поштовање међународног права и, с тим у вези, изразио захвалност Азербејџану за поштовање територијалног интегритета и суверитета Србије.

Амбасадор Хасијев је пренео поздраве председника Алијева и рекао да ће споразуми, који ће бити потписани током предстојеће посете, дати веће могућности за сарадњу.

Извор: www.predsednik.rs

Original Article