Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованих амбасадора Републике Аргентине Освалда Нарсиса Марсика и Републике Француске Пјера Кошара.

Председник Вучић је амбасадору Марсику пожелео добродошлицу, изразивши уверење да ће својим дипломатским искуством и посвећеним радом допринети унапређењу односа две земље.

Саговорници су се сагласили да су традиционално пријатељство, међусобно разумевање и заједничко опредељење за поштовање принципа међународног права, чврста основа да Србија и Аргентина интензивирају политички дијалог и оснаже економску сарадњу, као и сваку другу сарадњу од обостраног интереса.
Председник Србије је овом приликом захвалио на принципијелном ставу Аргентине да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије.
Амбасадор Марсико је потврдио чврсту подршку Аргентине Србији по питању Косова и Метохије и залагање за примену Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација.
Амбасадор је рекао да је импресиониран економским резултатима које Србија постиже и да би у Аргентини радо применили наша искуства и савете. Овом приликом су разматране могућности за сарадњу у пољопривреди, прехрамбеној индустрији, енергетици и другим областима.
Председник Србије је новоименованом амбасадору Француске Пјеру Кошару пожелео добродошлицу и изразио уверење да ће и у току његовог амбасадорског мандата бити настављен успешан развој српско-француске сарадње на основама традиционалног пријатељства и договореног стратешког партнерства.

Председник Вучић је упутио поздраве председнику Макрону и рекао да је његовом посетом 2019. године отворено ново поглавље у историји српско-француске сарадње, што је доказано и бројним потписаним споразумима.
Председник Вучић и амбасадор Кошар су овом приликом размотрили динамику рада на заједничким капиталним пројектима, попут реконструкције аеродрома и припрема за изградњу метроа. Такође, истакли су и значај рада Француске развојне агенције, чије је регионално седиште у Београду.
Вучић је изразио наду да ћемо и у будућности имати активну подршку Француске у европским интеграцијама и другим значајним питањима.
Саговорници су разговарали и о регионалној ситуацији, нагласивши значај одржања мира и стабилности на Западном Балкану, чему ће Србија, како је рекао председник Вучић, увек давати пуни допринос.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)