(Last Updated On: September 28, 2021)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Мексику са министром спољних послова Марселом Ебрардом Касаубоном.

Селаковић је истакао да односе две земље краси искрено пријатељство, међусобно разумевање, поштовање и подршка. Подвукао је да о дугогодишњим везама Србије и Мексика говори и чињеница да ове године обележавамо 75 година од успостављања дипломатских односа.

Посебно задовољство шеф српске дипломатије изразио је поводом тога што је након десет година министар спољних послова Србије у билатералној посети Мексику, а овом приликом изразио је наду да ћемо у наредном периоду имати прилику да у Србији угостимо председника Мексика Андреса Мануела Лопеса Обрадора и министра Касаубона.

На састанку је разговарано о конкретним корацима за даље јачање пријатељских односа и сарадње Србије и Мексика, а посебно економске сарадње.

Министри су се сагласили да је од суштинске важности за интензивирање сарадње на економском плану што скорије закључивање споразума о промоцији и заштити инвестиција, о двоструком опорезивању, као и о укидању виза за грађане Србије.

Такође, овом приликом шеф српске дипломатије позвао је инвеститоре из Мексика да улажу у Србији.

Селаковић је захвалио Мексику на чврстој подршци Србији по питању очувања нашег територијалног интегритета и суверенитета и опредељености за поштовање основних принципа међународног права, као и на подршци напорима које председник Вучић и наша Влада улажу у решавање косовско-метохијског питања мирним средствима.

Говорећи о сарадњи два министарства спољних послова, Селаковић је указао на важност редовне комуникације и контаката кроз редовно одржавање политичких консултација и сарадњу две дипломатске академије.

Original Article