Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас са министром спољних послова Бангладеша Абдулом Моменом.

У контексту одржаног скупа поводом 60 година од прве конференције Покрета несврстаних земаља, Селаковић је истакао да пријатељство наше две земље датира управо из раних дана овог покрета, подсетивши на одличне односе и пријатељство Тита и првог председника Бангладеша Рахмана.

Шеф српске дипломатије захвалио је министру Момену што је делегација Бангладеша на високом нивоу била представљена на комеморативном састанку ПНЗ.

Селаковић је оценио да садашње односе наше две земље треба интензивирати, и нагласио да би томе нарочито допринеле посете на високом и највишем нивоу. Истакао је да следеће године, поносни на заједничку историју, Србија и Бангладеш обележавају 50 година дипломатских односа, те да је тај јубилеј прилика да се сарадња унапреди заједничким активностима у обе земље.

Министар Селаковић је пренео спремност Србије за унапређење економске сарадње и повећање робне размене, напоменувши да је потребно интензивирати контакте привредника двеју земља, како би се на адекватан начин искористили потенцијали за улагања и пословне сарадње.

Шеф српске дипломатије информисао је министра Бангладеша да је Србија увећала четири пута број стипендија у оквиру пројекта „Свет у Србији“ и да ће од наредне године хиљаду младих из бројних пријатељских држава широм света добити стипендије за студирање у Србији. Изразио је наду да ће се и млади из Бангладеша у великом броју одазвати.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)