Амбасадор Републике Србије у Мароку Иван Бауер састао се са Надиом Ел Хнот, директорком за сарадњу и активности у области културе у мароканском Министарству иностраних послова.

Саговорнивци су разговорачи о обележавању 65. годишњице успостављања дипломатских односа Србије и Марока следеће године. Амбасадор Бауер је рекао да ће то бити добра прилика за веће културно, историјско и научно представљање Србије у Мароку и Марока у Србији, што ће омогућити боље упознавање две земље и народа.

Разматрана је иницијатива министара спољних послова Србије и Марока Николе Селаковића и Насера Бурите да се 2022. година прогласи „Годином Србије у Мароку“ и „Годином Марока у Србији“. У част јубилеја успостављања дипломатских односа, обострано је оцењено опортуним да се у Републици Србији и Краљевини Мароко уприличи пригодно издање поштанских марака.

Амбасадор Бауер је предложио више манифестација, као што су организовање изложби, научних скупова, концерата, учешће на сајму књига, превођење дела српских књижевника, представљање српског филма, музике и других видова српског уметничког и културног стваралаштва.

Указао је на велики интерес Министарства културе и информисања Републике Србије за реализацију поменутих активности.
Током разговора изнета је жеља да се сачини правни оквир сарадње између појединих културно-образовних институција, што би, такође, подстакло даљи развој међусобних односа.

Једна од тема разговора била је и размена студената. У том погледу, амбасадор Бауер је изнео наду да ће се број студената у оквиру пројекта „Свет у Србији“ у наредном периоду повећати, изразивши жељу да се оствари сарадња између универзитета две земље и да се испитају могућности за размену студената у областима археологије, страних језика и сл.

Саговорници су разматрали и могућности за повезивање градова Београда и Рабата, Новог Сада и Мекнеса, Суботице и Феса, као и АП Војводина и региона Казабланка-Сетат.

На крају разговора, изражено је задовољство због досадашње успешне сарадње између Србије и Марока и изнето очекивање да ће се активности које имају за циљ јачање међусобне сарадње додатно интензивирати у наредном периоду.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)