Амбасадор Републике Србије у Мароку Иван Бауер састао се са директором Националне библиотеке Марока Мохамедом Ел Фераном.

Саговорници су размотрили могућност развоја сарадње библиотека две државе, у контексту 65 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Марока, које се навршава 2022. године.

Амбасадор Бауер је напоменуо да овај вид сарадње већ има правни оквир, имајући у виду да је 2019.г . потписан Протокол о сарадњи између Народне библиотеке Републике Србије и Националне библиотеке Краљевине Мароко, што у великој мери олакшава будућу сарадњу.

Указао је и да су се, током посете Мароку маја 2021. министри спољних послова Србије и Марока договорили да се 2022. година прогласи „Годином Србије у Мароку“ и „Годином Марока у Србији“, што отвара додатне могућности за реализацију бројних културних и научно-образовних манифестација, које имају за циљ да приближе две земље и њихове народе.

У том контексту, амбасадор Бауер је изнео иницијативу да се организује изложба Архива Југославије, која садржи документа о успостављању односа, слике и преписку званичника Марока и СФРЈ, а која би могла да се отвори у Националној библиотеци Марока на дан када су успостављени односи између две земље.

Истовремено, изразио је жељу да се, у току наредне године, приреди књижевно вече, током кога би се промовисали српски писци и њихова дела, од којих би неко могло бити објављено и у Мароку. На тај начин би се мароканска публика упознала са српским ауторима и књижевношћу, што би позитивно утицало на размене и у другим пољима. Амбасадор је додао да би и у Београду, у Народној библиотеци, могло да се организује књижевно вече, које би српској публици омогућило да се упозна са мароканским писцима и њиховим делима.

Директор Мохамед Ел Феран је изразио велики интерес за организовање свих активности које би подстакле културни и научни аспект сарадње између Србије и Марока.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)