Стална делегација Србије при Унеску оценила је да је веома брине излагање министра Европе и спољних послова Албаније у којем је покушана злоупотреба и политизација Унеска зарад афирмације тзв. Косова.

У одговору амбасадорке Растовац Сиамашвили, у оквиру генералне политичке дебате 41. заседања Генералне конференције Унеска, истиче се да је Србија снажно привржена принципима Унеска и наглашава да је пуна деполитизација његовог рада један од кључних предуслова за несметано спровођење мандата ове организације.

"Крајње је забрињавајуће чути са овог подијума позиве на политизацију и злоупотребу Унеска као инструмента за афирмацију нелегалне, једнострано проглашене независности тзв. Косова, супротно међународном праву, укључујући и правно обавезујућу Резолуција СБУН 1244", навела је амбасадорка и подсетила да је, у складу са тим, Косово и Метохија саставни део Србије, УН и држава чланица Унеска, под привременом управом УН.

Растовац Сиамашвили је подвукла да је КиМ духовно и културно срце српског народа и државе, као и да Унеско није у мандату да доноси политичке одлуке о државности.

"Чланство у Унеску, истински симбол уједињених напора међународне заједнице на заштити светске културне баштине, свакако је неспојиво са намерним и систематским уништавањем српске баштине у Покрајини са перфидним циљем да се уклоне трагови вековног постојања српског народа", истакла је Растовац Сиамашвили додавши да су управо због тога четири манастира Српске православне цркве у нашој Покрајини уписана на Унескову листу угрожене светске баштине.

"Позивамо Албанију да уради праву ствар, а то је да подстакне Приштину да учествује у дијалогу под окриљем ЕУ као једином адекватном формату за проналажење обострано прихватљивих решења за сва питања", навела је амбасадрока Растовац Сиамашвили и у закључку подсетила да је обавеза је свих држава чланица УН да се уздрже од мешања у унутрашње ствари других држава чланица УН.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)