(Last Updated On: November 27, 2021)

Амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је да је њен избор на место председавајућег Извршног савета Унеска огромна част и потврда угледа који Србија ужива у тој организацији, а који је резултат континуираног и конструктивног ангажмана наше делегације.

Растовац Сиамашвили, која је јуче изабрана за председавајућег Извршног савета Унеска, гостујући на Радио-телевизији Србије, нагласила је да се показало да је Србија перципирана као озбиљан и веома активан партнер у Унеску.

Kако је рекла, њена кандидатура једногласно је потврђена у оквиру источно-европске електоралне групе која броји 25 држава, а након тога је било тајно гласање у Извршном савету где је добила 56 од 58 гласова.

„То је огромна одговорност. Извршни савет је на основу устава Унеска један од три органа који разматра кључна питања из мандата Унеска. Наше председавање ће свакако бити прилика да се наш глас јаче и даље чује“, рекла је амбасадорка.

Према њеним речима, у свом првом обраћању чланицима Извршног савета изразила је наду да ћемо у наредном двогодишњем периоду радити на јачању мултилатерализма, консензуса и сарадње, што су основни принципи рада Извршног савета.

„Истакла сам снажну подршку спровођењу и поштовању правила процедуре. Мислим да ће ово бити сјајна прилика за нас. Апсолутно ћу са својим тимом наставити са промовисањем и одбраном наших националних и државних интереса у Унеску, јер је то веома важна организација за нас“, рекла је Растовац Сиамашвили.

На питање да ли Београд има разлога за страх када је реч о покушајима Приштине да уђе у Унеско, амбасадорка је одговорила констатацијом да је деполитизација апсолутни тренд у Унеску и да је то нешто на чему ми снажно инсистирамо на свим нивоима.

„То је нешто смо истакли и током управо одржаног 41. заседања Генералне конференције, где смо јасно истакли да је оно што Унеску сада треба додатно јединство, не поделе, не увођење опасних преседана. Имајући у виду тај стварно актуелни тренд, мислим да је наша аргументација јасна и да има подршу, јер апсолутно никоме није у интересу, нити је Унеско форум који разматра таква политичка питања“, навела је амбасадорка.
Одговарајући на питање када би Приштина евентуално могла поново да аплицира за чланство у Унеску, амбасадорка је рекла да то у овом тренутку не може да се каже са сигурношћу, али и додала да они за то немају подршку и да су свесни тога.

„Kако ће они наступити то се не зна. Спекулација увек има. Ми смо увек спремни да то зауставимо на свим нивоима, али објективно они немају подршку“, рекла је Растовац Сиамашвили.

Kако је нагласила, апсолутни приоритет Србије је да конастатно указујемо на огромну и континуирану угроженост наше културне и верске баштине на Kосову и Метохији и чланице Унеска су веома свесне степена угоржености наших добара.

Амабсадорка је подсетила да је Kомитет за светску бастину у јулу опет усвојио одлуку о задржавању наших споменика на Kосову и Метохији на Унесковој листи светске баштине у опасности.

„То је нешто што се апсолутно са наше стране истиче на свим нивоима. Србија је та која је држава уговорница конвенције о светској баштини, ми смо ти који сваке године подносимо извештаје о стању конзервације наших споменика на Kосову и Метохији где се јасно указује на угроженост тих добара. Ми не политизујемо него конкретно и аргументовано указујемо каква је стварна ситуација не терену. Чињеница да је Kомитет однео одлуку о задржавању наших споменика на KиМ на Унесковој листи светске баштине у опасности то јасно показује“, навела је амбасадорка.

Нагласила је и да ће скуп у Београду о науци који се организује са Унеско наредне године представљати фантастичну прилику за продубљивање наше сарадње и односа са Унеско, као и прилику за даљу промоцију видљивости Србије и представљање Србије као озбиљног партнера, као земље која је заинтерeсована да допринесе ефикасности Унеска.

Original Article