Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић угостио је амбасадоре земаља учесница Састанка на високом нивоу посвећеном обележавању 60. годишњице од Прве конференције Покрета несврстаних у Београду.

У свом обраћању, амбасадор је истакао да је за нашу земљу, која је била један од оснивача ПНЗ, била велика част да буде домаћин комеморативног састанка.
Амбасадор Алексић нагласио је да изванредан одзив држава чланица и посматрача, као и садржајни разговори који су вођени у Београду, показују да су универзални принципи и вредности Покрета, и шест деценија након његовог оснивања, још увек валидни и релевантни.

У име државног руководства Републике Србије и у име Министарства спољних послова, захвалио је присутнима на учешћу њихових делегација на састанку у Београду, без чијег активног доприноса не би било могуће да се скуп реализује са тако великим успехом.

Амбасадор Алексић поновио је спремност Републике Србије да даље негује и унапређује свеукупну сарадњу са пријатељима из Покрета несврстаних, како кроз интензивирање активности на билатералном плану, тако и кроз узајамну подршку у мултилатералним форумима.
Присутни шефови дипломатских мисија посебно су похвалили висок ниво организације комеморативног састанка у Београду, као и гостопримства које пружено њиховим делегацијама.

Амбасадори нерезидентних земаља закључили су да је скуп био важан подстицај даљем унапређењу сарадње са нашом земљом, уз истицање спремности да се у предстојећем периоду лично ангажују на даљем снажењу билатералних веза.

Скупу су присуствовали амбасадори и отправници послова Мауританије, Бурундија, Јемена, Малија, Гане, Зимбабвеа, Р.Конго, Кабо Вердеа, Гватемале и Бангладеша.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)