Амбасадор Републике Србије у Риму Горан Алексић дао је интервју за италијанску агенцију „Нова“, у којем је говорио о актуелној ситуацији на Косову и Метохији уочи предстојећих разговора у Бриселу и изнео реаговање на недавне изјаве Аљбина Куртија.

Амбасадор Алексић је упутио поруку да се Београд залаже за стабилност и наставак дијалога, а да Приштина мора престати са провокацијама. Подвукао је да није Србија била та која је изазвала тензије, већ је Аљбин Курти једнострано одлучио да уведе дискриминаторне мере којима се ускраћује право на слободу кретања и крше споразуми Београда и Приштине, постигнути у преговорима под окриљем Европске уније. Детаљно је изложио ситуацију на Косову и Метохији, угроженост српског становништва и пораст насиља од Куртијевог доласка на власт.

Амбасадор Алексић је захвалио Италији на учешћу у КФОР-у, чији контингент гарантује безбедност манастира Високи Дечани. Са жаљењем је констатовао да је јединствен случај у 21. веку, чињеница да је једно свето место, у срцу Европе, принуђено да буде под заштитом војске. Предочио је нерешене проблеме у вези са дијалогом Београда и Приштине те да, ни после више од девет година, није дошло до формирања Заједнице српских општина, већ да Приштина покушава да наметне непостојеће питање међусобног признања.

На крају је амбасадор Алексић поручио да се Србија не може, не сме и неће одрећи заштите српског народа на Косову и Метохији, својих националних права и интереса. „Од почетка такозване Куртијеве владе, број агресија и напада на српско становништво повећан је за 50 одсто. Приштина је на прошлом референдуму и приликом парламентарних и председничких избора спречила Србе да остваре своја основна изборна права. И данас, 23 године након сукоба, више од 200.000 грађана Србије и неалбанске националности имају статус интерно расељених лица у централној Србији. Коначно, Приштина већ шест година одбија да спроведе судску одлуку донету од стране највише судске инстанце којом се налаже враћање имања од 24 хектара манастиру Високи Дечани “, закључио је амбасадор Алексић.

Original Article