Шеф НАТО Војне канцеларије за везу у Београду бригадни генерал Томазо Витале одржао је данас у Министарству спољних послова брифинг за чланове интерресорне Радне групе за праћење примене Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП) између Републике Србије и НАТО.

Брифингу су присуствовали државни секретар МСП Немања Старовић, вршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику Дијана Иванчић, као и вршилац дужности помоћника министра за Европску унију Небојша Кошутић.

Са наше стране, истакнут је значај партнерске сарадње Републике Србије са НАТО у оквирима политике војне неутралности.

Указано је на значај интерресорне сарадње, којом координира Министарство спољних послова, како у процесу праћења примене актуелног циклуса ИПАП-а (за 2019-2021. годину), тако и у предстојећем процесу усаглашавања новоуспостављеног механизма Индивидуално прилагођеног програма партнерства (ИТПП).

Генерал Витале је рекао овом приликом да су Србија и НАТО током претходних 15 година, уз напоран рад и посвећеност, а нарочито захваљујући интерресорном приступу Србије на имплементацији докумената на којима се заснива механизам партнерства, успели да стабилно развијају своје партнерство, и да га уз заједнички рад на многим пројектима сваког дана све више унапређују, кроз обострано корисну сарадњу.

„Данас с поносом могу да кажем да су НАТО и Србија блиски партнери. Уз потпуно поштовање политике војне неутралности Србије, успели смо да ојачамо наше партнерство кроз добро успостављене механизме. За НАТО, Србија је сусед, поуздан и цењен партнер који игра важну улогу у одржавању мира и безбедности у региону. Такође желим да кажем да су односи Србије и НАТО-а одлични, обострано корисни и засновани на узајамном поштовању“, рекао је Витале.

Такође је истакао да је у недавно усвојеној агенди НАТО 2030 наглашен значај који се придаје партнерствима. „У том смислу, Србија је за нас један од најважнијих партнера, а НАТО високо цени посвећеност Србије у спровођењу главног механизма нашег партнерства“, рекао је генерал Витале.

Поред тога, додао је да НАТО високо цени јавно мњење у Србији, и да се улажу велики напори да се представи тачна и јасна слика о НАТО, његовим начелима, демократским вредностима и дугорочном партнерству са Србијом.

„Такође, желим да подвучем да је директна линија комуникације председника Вучића и генералног секретара Столтенберга, која је увек отворена и коју карактеришу пријатељство и поштовање, умногоме допринела унапређењу политичког дијалога и обостраног разумевања и поверења“, закључио је Витале.Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)