Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да је Београд током два дана скупа Покрета несврстаних земаља био центар света и да је присуство бројних делегација билo потврда међународног угледа Србије и политике коју води председник Александар Вучић.

Министар Селаковић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да је Србија довољно и економски и друштвено ојачана и да је њен углед појачан, управо због политике коју води, и да је због тога могла да угости велики броj гостију, да се тиме подичи и покаже да имамо пријатеље и партнере у Европи, али и ван Европе.

„Скуп је ипак организован у условима пандемије, а потврда међународног угледа Србије и политике председника Вучића јесте и присуство и обим скупа који је данас завршен у Београду“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Идеја организовања скупа поводом 60. годишњице прве конференције ПНЗ, навео је министар Селаковић, била је не само ребрендирање Србије, него и то што државе чланице виде Србију као некога коме је стало до тог покрета.

„Био сам претходних месеци у десетинама контаката са министрима спољних послова и шефовима држава и влада, и када су то биле државе чланице ПНЗ без једне једине задршке свако од њих је са великим жаром говорио о Београду, ПНЗ и Титу и његовој улози“, казао је министар Селаковић.

Према његовим речима, Београд је остао родно место и седиште ПНЗ и то је нешто што се памти.

Селаковић је рекао да смо ми европска држава која је на свом путу европских интеграција, али да нисмо европоцентрични и заслепљени, него да имамо традиционалне пријатеље и партнере који живе на свим меридијанима.
Само један од примера односа поштовања према нашем народу и држави је, каже министар Селаковић, то што је у Гавтемали једно село названо Србија.

„Србија има много пријатеља, али они нису само ту када треба да их позовете да за нешто гласају, пријатељства постоје да би се одржавала и неговала и онда она имају свој пуни смисао“, нагласио је шеф српске дипломатије.

Како је навео, на скупу ПНЗ у Београду присутвовало је 555 чланова делегација, а резулатати скупа у сваком погледу ће се сабирати у дужем периоду и биће добро анализирано како је протекла конференција, од политичке димензије до организационо-техничких питања.

Министар Селаковић је навео да је у организацији скупа учествовало више од 6.500 људи, не само из Министарства спољих послова Србије, него и из министарстава унутрашњих послова и одбране, као и Града Београда.

„Сјајни људи који су радили са таквим жаром и енергијом, и нема лепше ствари него када вам пријатељи из иностранства кажу да овакво гостопримство нигде нису доживели и да ће српско гостопримство дуго да памте. Многи од наших пријатеља који су дошли, неки су били у Београду 1989. године, неки почетком 80-их, неки су били пре 15 година, сви су рекли да је Београд потпуно другачији, да је град који се убрзано развија и модернизује и да нигде нису видели толико кранова“, рекао је министар Селаковић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)