Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је Бриселски споразум поставио оквире у којима се формира Зајединица српских општина и нагласио да је неопходно да Приштина испуни обавезе које је у досадашњем дијалогу преузела.

Селаковић је, гостујући на телевизији Б92, упитан да ли су специјални амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак донели на сто неки нови предлог о ЗСО, рекао да није било разговора на ту тему.

Навео је да је на састанку са Ескобаром и Лајчаком разговарано о општој ситуацији, неспремности Приштине да испуњава обавезе, нужности спровођења избора 3. априла и на територији Kосова и Метохије.

“Суштински, прихватањем оваквог разговара сведочимо ономе чему смо посвећени, а посвећени смо учешћу у дијалогу о нормализацији односа, где смо ми тај чинилац самог дијалога који је увек конструктиван и који од дијалога не бежи, јер само таквим средствима може да се дође до решавања одређених конкретних питања”, рекао је министар Селаковић.

Према његовим речима, Приштина не да није испунила, него није ни почела, нити имала намеру да испуњава обавезе из Првог бриселског споразума из априла 2013. године, а Аљбин Kурти понавља да не жели тиме да се бави и да је за њега ЗСО нешто што је неприхватљиво.

Министар Селаковић је рекао да ће се након посете Ескобара и Лајчака Приштини видети да ли је Kурти променио реторику.

"Сувише је неповерења, сувише пропуштених прилика и датих обећања која су остала неиспуњена да бисте могли да верујете иједној његовој изјави или нечему што је изречено у сусрету са представницима САД и ЕУ. Нека време покаже да ли ће они испунити или не”, рекао је министар Селаковић.

Kако је навео, видеће се у наредном периоду и да ли ће САД и ЕУ извршити притисак на привремене институције у Приштини да се одрже избори 3. априла на Kосову и Метохији.

“За нас је питање избора на Kосову и Метохији апослутно питање од највеће важности у овом тренутку када је реч о односима Београда и Приштине и о спровођењу самог дијалога”, рекао је министар Селаковић.

Kако је нагласио, у случају одуства организације избора, то може да има несагледиве последице по све досадашње процесе и оно што је у њима постигнуто.

“Јасно је да као озбиљни људи и држава не употребљавамо овакве речи без разлога и без основа”, додао је министар Селаковић.

На питање да ли је реално очекивање да се договор у дијалогу постигне до краја мандата америчког председника Џозефа Бајдена, министар Селаковић је навео да је тај процес много сложенији да би могао бити тако стриктно орочен и да зависи од много фактора.

Поводом једностраних потеза Приштине, шеф српске дипломатије је нагласио да су Београд и председник Александар Вучић небројено пута реаговали врло јасним стављањем до знања да било какве “Олује” према нашем народу неће бити дозвољене.

“Ако неко очекује да окренемо главу и ћутимо док нам протерују људе, то није реално”, рекао је министар Селаковић и додао да на терену Kфор има јасан мандат да заустави сваку врсту насиља тог типа, као и да је део Бриселског споразума и споразум са НАТО који онемогућава било какво присуство оружаних снага Приштине на северу KиМ.

Према његовим речима, представници власти у Београду на готово свим састанцима са страним представницима увек упозоравају на праксу једностраних потеза Приштине, која је успостављена од 2008. године и којој је веома тешко стати на пут.

“Ово су теме које су увек на дневном реду. Са наше стране једностраних потеза нема”, рекао је министар Селаковић и навео да очекујемо од ЕУ да унапред реагује када су у питању оваки ризици и претње из Приштине.

Поводом информација Еуропола о припреми атентата на председника Србије Александра Вучића, министар Селаковић је рекао да свако ко са иронијом и подсмехом говори о организацији атентата није добронамеран и не жели добро ни Вучићу ни Србији.
"У овој ситуацији имамо да смо од земље чланице ЕУ добили озбиљне податке који указују на то да је против Вучића организован атентат. Хвала богу, није дошло ни до какве реализације. Али имајући у виду да је Александар Вучић потпуно променио Србију, имајући у виду Kосово и Метохију, да ли мислите да би 2008. било ко покушао да прогашава независност Kосова, да смо ми имали Александра Вучића као предедника Републике", упитао је он.

На питање о ситуацији у Црној Гори у вези са владом, министар Селаковић је навео да се не меша у унутрашње политичке теме суседних држава и додао да Србија жели да има доброг суседа и да са Црном Гором развија економску, трогивинску и сваку другу сарадњу.

“Зато желимо да иницијатива ‘Отворени Балкан’ заживи у пуном капацитету и да БиХ, Црна Гора и Приштина буду део регионалне иницијативе”, додао је Селаковић.

Поводом ситуације у БиХ после неуспелих преговора о промени изборних закона, шеф српске дипломатије је рекао да је Вучић на бројним састаницима са страним званичницима упозоравао на проблеме са којима се суочава БиХ, а да је одговарајућа реакција на то на шта је скретао пажњу изостајала.

“Не можете да кажете да су Срби проблем у БиХ. Наша позиција по питању БиХ је веома јасна, ми поштујемо територијални интегритет БиХ и интегритет Републике Српске, јер смо потписници и гаранти Дејтонског мировног споразума”, рекао је министар Селаковић.

Он је рекао да није фер и коректно да имате ситуацију у којој ће се сви обрушити на Републику Српску и о њој говорити најгоре и најцрње могуће, а да истовремено имате један конститутивни народ који наступа према Републици Српској на начин где недовосмислено и јасно ставља до знања да им је једини и главни политички циљ да се укине Република Српска.

То, како је констатовао, показује да није реч о проблему у коме постоји један изазивач.

Kако је навео, за Србију је важно, када је у питању читав наш регион, на првом месту сачувати мир и стабилност јер само у таквом окружењу можемо економски да се развијамо и напређујемо.

Министар Селаковић је нагласио да са БиХ желимо најбоље могуће односе, као и са Бошњацима, а да ћемо поштовати све оно око чега се договоре три конститутивна народа и два ентитета, јер је то за нас светиња.

Original Article