Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са специјалним изаслаником Генералног секретара Уједињених нација и шефом Мисије УН на Косову и Метохији Захиром Танином.

Министар је поручио да наша земља инсистира на неопходности доследног поштовања Резолуције СБУН 1244, и подвукао је да је за Србију од кључне важности наставак ангажмана УНМИК-а у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом.

Селаковић се у разговору осврнуо на недавну ситуацију на административним прелазима између Косова и Метохије и централне Србије.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је унилатерално деловање најгори начин решавања несугласица, јер се на тај начин производе проблеми а не решења. Према његовим речима, нема разумне алтернативе дијалогу.

Селаковић је подвукао да ће Београд наставити да инсистира на заштити српског становништва на КиМ и очувању мира и стабилности.

Говорећи о важности редовног разматрања питања КиМ у СБУН и предстојећој седници о раду УНМИК-а, Селаковић је пренео да очекује да ће последњи догађаји на северу покрајине бити адекватно и објективно представљени у Извештају генералног секретара УН, будући да овакви потези Приштине могу довести до тешких последица и дестабилизације.

Селаковић је додао да веома забрињава то што је у протеклом периоду повећан број напада усмерених на Србе и њихову имовину, као и на имовину Српске православне цркве, истакавши да је од почетка године забележено 106 таквих етнички мотивисаних инцидената.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Селаковић је објаснио да Београд конструктивно приступа разговорима и да је посвећен изналажењу компромисних решења. Констатовао је и да је од потписивања Бриселског споразума прошло осам година, а да нема напретка у спровођењу обавеза које је преузела Приштина, пре свега у вези са оснивањем Заједнице српских општина.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)