Министар спољних послова Никола Селаковић истакао је да су данашњи разговори са највишим румунским званичницима протекли у веома срдачној и отвореној атмосфери.

Министар је казао да је ово била веома важна посета, јер званичне посете министра спољних послова Србије Румунији није било девет година, као и да је на састанку са министром спољних послова Богданом Аурескуом договорен читав низ активности до краја године.

"Једна од планираних активности је организација седнице Међувладине комисије за економско-трговинску сарадњу, али и Међувладиног комитета за питање националних мањина", казао је Селаковић и додао да ће се у међувремену радити и на припреми споразума о отварању културних центара у Србији и Румунији.

Селаковић је напоменуо да је са министром Аурескуом потписао два споразума који су, како је навео, веома важни за унапређење билатералне сарадње.

Селаковић је казао и да је разговарано о две важне подршке Румуније, а то је подршка нашем ЕУ путу, али и о принципијелној подршци нашем територијалном интегритету и суверенитету.

Он је пренео да је саговорнике упознао са током дијалога Београда и Приштине, али и да је потврдио оно што је наше јасно опредељење, а то је постизање компромисног решења.

Нагласивши да је Румунија наш стари сусед, пријатељска нација са којом делимо односе међусобног поштовања и уважавања, Селаковић је указао да се све то одражава на нашу веома добру економско-трговинску сарадњу.

Како је навео министар, развој наше сарадње ће омогућити улагања у заједничке инфраструктурне пројекте.

"У петак је министар Момировић са својим румунским хомологом потписао Споразум који ће омогућити пројектовање аутопута који треба да споји Београд и Темишвар", казао је Селаковић, додавши да је разговарано и о оживљавању железничког саобраћаја, сарадње у области енергетике, али и туризма.

"Отворили смо много важних тема, унапред скицирали којим путем треба да се развијају наши односи и планирају конкретни сусрети ресорних министара", закључио је Селаковић.

Original Article