Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Бриселу са комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Оливером Вархејијем.

Селаковић је поручио да је пуноправно чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије, истакавши да смо максимално посвећени структурним реформама али и да наши резултати нису праћени одговарајућом динамиком приступних преговора.

Министар је оценио као веома значајно то што је овогодишњи извештај Европске комисије о напретку Србије позитивније интониран у поређењу са претходним, и додао да нас охрабрује препорука за отварање кластера 3 и 4.

Селаковић је пренео да са великом пажњом пратимо сваку размену мишљења у вези са реформом ЕУ и напорима за њено јачање, али да очекујемо да процес проширења не буде запостављен, већ паралелан.

Према речима министра, важно је да регион добије охрабрење на европском путу, и да нови резултати у преговорима са државама кандидатима и будућим кандидатима не изостану до краја актуелног словеначког председавања Савету ЕУ.

Селаковић је истакао да је ЕУ већ дуже од две деценије најзначајнији спољнотрговински партнер Србије, нагласивши да смо захвални што смо део Економског и инвестиционог плана и да је то један од показатеља да је наш регион у високо на агенди европске администрације.

Шеф српске дипломатије рекао је да је регионална сарадња један од спољнополитичких приоритета Србије и да својим ангажовањем доприносимо миру и стабилности на западном Балкану, додавши да Европска комисија дужи низ година препознаје ангажман Србије у регионалној сарадњи.

Окосница за унапређење регионалне сарадње усмерена је на економско повезивање, рекао је Селаковић, и с тим у вези указао на значај иницијативе „Отворени Балкан“.

Саговорници су се осврнули и на изазове у борби против пандемије вируса корона, а Селаковић је посебно захвалио на томе што је ЕУ данас усвојила одлуку о признавању дигиталних ковид сертификата издатих у Србији.

Селаковић је истакао да ће ова веома значајна одлука олакшати путовања нашим грађанима у земље ЕУ.

Шеф српске дипломатије се претходно у Бриселу састао и са потпредседницом Европске комисије Вером Јуровом, коју је упознао са реформским процесима у Србији у протеклих неколико година, а пре свега са економским резултатима који нашу земљу сврставају међу најбрже растуће европске економије.

Министар је саговорницу упознао и са током дијалога Београда и Приштине, а посебну пажњу је посветио најновијој серији једностраних аката Приштине нагласивши опасност коју такво деловање може имати по регионалну стабилност.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)