Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је данас у Њујорку са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом.

Селаковић је истакао да су односи Србије и Русије искрени, отворени и традиционално пријатељски, чему сведочи изузетно добра сарадња на свим пољима.

Подвукао је константно јачање политичке сарадње, којој, према речима министра, умногоме доприносе редовни сусрети на највишем и високом нивоу. Селаковић је посебно навео да су одлични односи председника Александра Вучића и Владимира Путина од посебне важности за свеукупну сарадњу.

Шеф српске дипломатије је указао и на веома добру комуникацију коју остварују два министарства спољних послова, подсетивши на посету министра Лаврова Србији, и његову узвратну посету Русији, и позвао је шефа руске дипломатије у званичну посету Србији.

Селаковић је и овом приликом захвалио на несебичној и принципијелној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије. Нагласио је и значај снажне подршке Русије нашим државним и националним интересима у међународним форумима, посебно у УН и Савету безбедности.

Такође, Селаковић је информисао руског колегу о ситуацији на КиМ, и најновијим једностраним потезима и провокацијама Приштине, захваливши због начина на који је руско Министарство иностраних послова реаговало на најновији упад специјалних јединица приштинске полиције на север покрајине.

Саговорници су разговарали о ситуацији са пандемијом у обе земље, као и о даљој сарадњи у борби против корона вируса и започетој производњи вакцине „Спутњик В“ у Србији.

Селаковић је изразио наду да ће министар Лавров и делегација Русије учествовати на скупу у Београду поводом обележавања 60 година од Прве конференције несврстаних, истакавши да је то и добра прилика за њихов нови билатерални сусрет.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)