Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да су сви високи званичници са којима је разговарао током вишедневне посете државама Латинске Америке исказали поштовање према председнику Александру Вучићу и реформама које су спроведене и нагласио да на Србију гледају као на пожељног партнера.

Селаковић је, гостујући на Телевизији Пинк, навео да је посета Kуби, Kостарики, Венецуели и Kолумбији била прилика да се састане са министрима иностраних послова држава Латинске Америке, као и са председником Венецуеле Николасом Мадуром, који је такође похвално говорио о Србији, а да је потписано укупно 11 меморандума, споразума и декларација.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је пун поноса када на различитим меридијанима високи званичници похвално говоре о Србији.

Селаковић је рекао да је, у својству специјалног изасланика председника Србије, присуствовао инаугурацији новог председника Kолумбије Густава Франсиска Петра Уреге, а да је посета Боготи била прилика да се састане и са већим бројем колега из тог дела света, међу којима био и министар иностраних послова Бразила, државе која чврсто и принципијелно подржава Србију по питању Kосова и Метохије.

Према његовим речима, у Боготи се састао и са министрима иностраних послова Парагваја, Мексика и Перуа.

Министар Селаковић је пренео да је имао изузетно важне разговоре са званичницима Kубе о унапређењу сарадње.

"Заједничка црта у свим разговорима, што ме чини поносним, јесте да су сви саговорници показали невероватно поштовање према председнику Србије Александру Вучићу и према реформама које су спроведене. На Србију гледају као на пожељног партнера", рекао је шеф српске дипломатије, који је у посети државама Латинске Америке био од 4. до 12. августа.

Селаковић је навео да са Kубом и Венецуелом традиционално гајимо пријатељске и присне односе, али и да се изненадио тиме што, упркос 140 година дугим дипломатским односима, у нашем архиву не постоји податак да је неки наш министар спољних послова посетио Костарику.

"Kостарика је међу првима признала тзв. Kосово. Два пута је министар спољних послова Kостарике боравио у Србији, 2007. и 2012. године. Никада нисмо одлазили у ту земљу да понудимо своју аргументацију", навео је Селаковић.

Упитан за очекивања од предстојећег састанка председника Вучића са Аљбином Kуртијем у Бриселу, министар Селаковић је рекао да ће наш председник инсистирати да Приштина испуни обавезу до последње тачке Бриселског споразума и да неће дозволити да нам замазују очи када је реч о Заједници српских општина, која мора бити формирана на начин на који је то предвиђено Бриселским споразумом.

Шеф српске дипломатије је навео да председник Вучић брани Србију и заступа њене интересе на најбољи могући начин и да Србија има најбољег могућег представника и преговарача.

"Уверен сам да ће то бити тако и овога пута. Ситуација је веома тензична и оптерећена неозбиљношћу и понашањем Приштине. То је разлог за бригу. Већи разлог за бригу је што западни званичници који су признали њихов сепратизам дају Приштини то за право. Србија има најбољег могућег представника и преговарача коме није нимало лако. Нико боље неће заступати наше интересе и нашу позицију одбране међународних правних принципа и територијалног интегритета и суверенитета од председника Вучића", нагласио је министар Селаковић.

На питање о наводима Kуртија о обостраном признању и покушајима да Београд оптужи за нападе и тензије, Селаковић каже да од Kуртија може све да се очекује јер је непредвидива фигура и зато се не треба надати ничем добром од њега.
Селаковић је нагласио да ће Вучић на најбољи начин бранити виталне интересе Србије и да, од времена преговарања Бриселског споразума, није пристајао на притиске, као и да је уверен да ће то бити тако и овог пута.

"Такав преговарач одлази у Брисел, знају да неће бити лако с њим, али Вучић је доследан, ако се нешто договори то се поштује", навео је Селаковић.

Министар спољних послова је рекао да Приштина не може да замазује очи причама о формирању ЗСО у оквиру тзв. косовског устава.

"Њихов проблем је што Александар Вучић све веома добро зна, сваку тачку и запету у Бриселском споразуму, зна шта је договорено и предвиђено и са њим не можете да се играте. Одлично резонује и стоји на позицијама које не могу да се промене нити избегну – заштита државних интереса и Срба на KиМ", рекао је Селаковић.

Original Article