Министар спољних послова Никола Селаковић састао се данас са министром спољних послова Малте Еватистом Бартолом.

На заједничкој конференцији за медије, Селаковић је захвалио Малти на чврстој и принципијелној подршци проширењу ЕУ, која је осведочена и у подршци отварању свих преговарачких поглавља за које је Србија у овом тренутку спремна.

Министар Селаковић је рекао да је Србија заинтересована за продубљивање и унапређење свеукупних односа са Републиком Малтом.

“О томе сведочи и чињеница да ћемо до краја октобра отворити и нашу конзуларну канцеларију са сталним присуством нашег конзула у Валети, што раније није био случај”, рекао је шеф српске дипломатије.

Пренео је да је са колегом са Малте разговарао о бројним темема, као што су унапређење билатералних односа, сарадња на мултулатералном плану и по питањима миграција, о ситуацији у ширем региону, у Медитеранском басену.

“Говорили смо и о ситуацију на Kосову и Метохији, где се наши погледи разликују, али о чему можемо отворено да разговарамо”, рекао је министар Селаковић.

Навео је да је привредна и трговинска сарадња са Малтом на ниском, симболичном нивоу и да су се на састанку договорили да се у догледно време организује бизнис форум на коме би наше две бизнис заједнице сагледале који су то неискоришћени потенцијали за даљу сарадњу.

Министар Селаковић је рекао да је данас од колеге са Малте чуо много тога лепог о српској заједници на Малти која, према званичним подацима, броји више од 5.000 људи који раде у тој земљи.

Селаковић је нагласио да о значају данашње посете говори чињеница да је министар иностраних послова те државе последњи пут посетио Србију пре 11 година.

“Усагласили смо се да размена посета на нивоу министара спољних послова мора да буде чешћа”, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је најавио да ће он и шеф дипломатије Малте данас говорити на 21. Београдском економском форуму, на панелу о промени односа снага у јужној Европи.

Министар Бартоло казао је да Малта и Србија имају заједничку историју, али што је још важније будућност.

"Ми снажно подржавамо интеграцију Србије у ЕУ, то би било добро за Србију, Малту и ЕУ и волели бисмо да ЕУ покаже опипљивију подршку за тај процес. Тај процес се споро одвија и ми морамо дати снажнију подршку интеграцијама Западног Балкана", казао је Бартоло.

Како је навео, и саме земље Западног Балкана доприносе процесу европских интеграција, чак и кроз иницијативу "Отворени Балкан".

Указао је да је то само део и да мора да буде пуна интеграција.

"Апелујемо на већу сарадњу на политичком и економском нивоу између земаља региона, али и ЕУ мора да пружи опипљивију подршку и у економском смислу јер ако погледате финансијску помоћ за чланице, то је 11 пута више и ту разлику морамо смањити", навео је Бартоло.

Указао је и да је јако важно за ЕУ да не заборави јужну Европу, Медитеран и Африку.

"Забринути смо да се не придаје довољно пажње јужној Европи, Медитерану и Африци. Сматрамо да је дошло време да се сазове једна конференција о безбедносној ситуацији у Европи као што је била она која је одржана 1975. године и верујемо да уколико не радимо заједно и не сарађујемо са Медитераном и Африком, да ћемо створити проблеме које ћемо морати да решавамо", казао је он.

На крају, министар је истакао задовољство данашњим разговором, издвајајући као посебно значајну одлуке Србије да отвори конзулат на Малти, где има, како је рекао, једну од највећих исељеничких заједница, али и због договора о признању сертификата о вакцинацији.

„Ваши инжењери, доктори, пилоти, ваши радници значајно су допринели националном развоју Малте, и то је нешто што ми не заборављамо и због чега сматрамо да помажући вама помажемо сами себи,“ закључио је Бартоло.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)