Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је у Братислави са потпредседником Народне раде Словачке Миланом Лауренчиком.

Саговорници су за задовољством констатовали да су билатерални односи изузетно добри, без отворених питања и поручили да су јасно опредељени за одржавање динамике политичког дијалога на свим нивоима.

Министар Селаковић је истакао да смо поносни на односе Србије и Словачке који су, с обзиром и на њихово трајање, пријатељски и братски. Додао је да због такве историје имамо обавезу да односе одржавамо и унапређујемо.

Шеф српске дипломатије подвукао је да је чланство у ЕУ апсолутни спољнополитички приоритет Србије, захваливши Словачкој на снажној подршци коју нам пружа на том путу.

Министар је посебно захвалио на принципијелном ставу Словачке по питању КиМ и подршци коју од ње добијамо у међународним организацијама, изразивши задовољство што је и током састанака у Братислави добио уверавања да ће пријатељска Словачка при свом чврстом ставу и остати.

Селаковић је истакао да две земље треба да искористе могућности за продубљивање међупарламентарне сарадње, нарочито током наредне године када обележавамо јубилеј наших дипломатских односа. Предложио је одржавање онлајн састанка два спољнополитичка одбора парламената.

Према речима министра, економска сарадња не прати изузетан ниво наших укупних односа, те је поручио да је потребно заједнички радити на њеном интензивирању. С тим у вези, позитивно је оценио што ће наредног месеца у Братислави бити одржано заседање Мешовите комисије за економску сарадњу.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)