Министар спољних послова Никола Селаковић је, у разговору са данским министром спољних послова Јепеом Kофодом, захвалио Kраљевини Данској на подршци европској интеграцији Србије.

Селаковић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је са данским министром Kофодом разговарао о могућности интензивирање како политичке, тако и економске сарадње, о ситуацију у региону, економским и реформским успесима Србије, напретку у области владавине права, слободе медија и свега што је за Србију значајно на њеном европском путу, као и о инцијативи „Отворени Балкан“.

Навео је да су разговарали и о питањима геополитике, о миграцијама које изузетно интересују читаву Европу, а које су и додирна тачка између Србије и Данске.

Министар Селаковић захвалио је данском колеги на отвореним, добрим и коструктивним разговорима, као и на поштовању које је исказао према Србији и на изјавама уочи доласка у Београд.

„Рекли сте да ви наш регион видите као регион који припада европском кругу породица, демократске провинијенције, да је место Западног Балкана, па тако и Србије, у оквирима ЕУ, у статусу пуноправне чланице“, подсетио је Селаковић.

Навео је и да је министар Kофод на састанку упознат са иницијативом „Отворени Балкан“, као приликом која се пружила читавом нашем региону да се концентрише на будућност, на оно што нас све спаја и да кроз промоцију позитивне агедне, економске сарадње свих у региону, радимо много више за будућност региона и свих нас који живимо овде.

„Постигли смо једну врсту сагласности да у будуће институционализујемо политичке консултације између два министарства, да приликом нашег наредног сусрета потпишемо меморандум о разумевању и да од тада између наша два министарства на нивоу помоћника, на редовном годишњем нивоу одржавамо билатералне комуникације“, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да је за нас изузетно значајно што смо свега након три године у прилици да у Београду угостимо други пут једног министра иностраних послова Данске.

Министар Селаковић је нагласио да Данску и Србију везује више од 100 година дипломатских односа и подсетио да је стогодишњица обележена 2017. године.

Напоменуо је да о посвећености и интересовању данског народа за Србију нарочито говори живот, рад и посвећеност једног великог Данца у Србији, Вилијема Мелгарда, за кога је навео да је лечио српске рањенике у Првом светском рату, да се заљубио у Србију и наш народ, да је остао да живи у Kуршумлији где је основао први дом здравља који данас носи његово име.

Изразио је очекивање да је посета његовог данског колеге само прва посета Београду, и да ће имати још прилике да размењују искуства за која је рекао да и те како могу да буду корисна за нашу будућност.

Министар иностраних послова Данске Јепе Кофод рекао је да је са српским министром разговарао о многим важним питањима и истакао да је Србија близак партнер Данској, као и да се нада да ће и даље бити тако.

Кофод је изјавио да је са српским министром разменио искуства о борби двеју земаља против корона вируса и истакао да ће Данска донирати милион вакцина Западном Балкану.

Такође, дански министар похвалио је развој српске економије која је последњих година на импресивном нивоу.

Министар иностраних послова Данске захвалио је шефу српске дипломатије на гостопримству и изразио наду да ће министар Селаковић узвратити посету.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)