Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је, у данас објављеном интервјуу за мексичку телевизију Канал 11, упознао јавност Мексика са политичким и економским кретањима у Србији, истакавши да наше две државе имају велике потенцијале за развој сарадње.

Упитан шта латиноамеричке земље могу да ураде како би унапредиле и продубиле своје разумевање Западног Балкана, министар је истакао значај редовне комуникације и размене посета на високом и највишем нивоу, додавши да треба учинити све и како би се омогућила већа повезаност људи.

Говорећи о историјској повезаности наших земаља, министар Селаковић је указао да у Србији постоји велико интересовање за историју и културу Мексика, те да се нада да су културни догађаји које је наша амбасада организовала широм Мексика, као што је улична изложба о нашем културном наслеђу на КиМ у центру Мексико Ситија и концерти наших музичара широм Мексика, значајно допринели порасту интересовања за нашу културу.

„Само на тај начин, комуникацијом и разумевањем, успећемо да искористимо многе потенцијале за сарадњу који већ постоје, али нису били оптимално искоришћени у претходном периоду“, рекао је министар у интервјуу који је емитован на више мексичких телевизија.

На констатацију новинара да Србија заслужује место у Европској унији, министар Селаковић одговорио је да је ЕУ наш стратешки циљ.

„Скоро 70 одсто наше укупне трговинске размене остварујемо са земљама ЕУ, четири од осам земаља у нашем непосредном суседству већ су чланице ЕУ. Осим тога, ми са ЕУ делимо вредносни систем“, рекао је министар Селаковић, и подсетио да наша влада посвећује велику пажњу процесу интеграције – отворили смо 18 од 35 поглавља, прва смо земља у региону која је прихватила нову методологију процеса придруживања, а у последњих седам година спровели смо веома успешне економске реформе.

Министар је искористио прилику да мексичку јавност упозна са резултатима економских реформи у Србији, прецизирајући да смо другу годину заредом најбрже растућа европска економија, што је најбољи показатељ нашег успеха, будући да смо пре седам година бележили негативан економски раст од -3,6 одсто, док ћемо ову годину завршити са растом од најмање 6,5 посто. Такође, стопа незапослености пала је са 26.9 одсто на 8 посто.

„Водећа смо европска дестинација кад је о привлачењу страних инвестиција реч, тако да данас Србија привлачи 61 посто од укупних директних страних инвестиција у регион,“ истакао је министар Селаковић, додавши да се данас Србија брзо развија, а да је то резултат тешких економских реформи које је спровео председник Вучић.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)