Министар спољних послова Србије Никола Селаковић уручио је данас у Бејруту 20.000 доза Спутњик вакцина против вируса корона, први део помоћи од 40.000 вакцина које је Србија донирала Либану.

„Првог дана моје званичне посете Либану, у име Владе Србије и Републике Србије уручили смо нашим либанским пријатељима и донацију првих 20.000 доза вакцине Спутњик В против Kовида-19“, рекао је министар Селаковић.

Донацију Србије примила је заменица премијера, министарка одбране и вршилац дужности министра спољних послова Либана Зејна Акар, која је изразила захвалност на донацији, и упознала шефа српске дипломатије са епидемиолошком ситуацијом у тој блискоисточној земљи.

Шеф српске дипломатије данас се, првог дана званичне посете Либану, одвојено састао и са председником Либана Мишелом Ауном и председником Владе Либана Хасаном Диабом.

Селаковић је пренео да су на свим састанцима званичници Либана исказали велику захвалност председнику Александру Вучићу, Влади Србије, Републици Србији и њеним грађанима на несебичној помоћи коју смо пружили и донацијом вакцина, али и донетом одлуком о донацији 45 тона прехрамбених производа народу Либана.

„Народ Либана се налази у не тако једноставној, већ у прилично изазовној ситуацији, једној од најтежих од настанка Републике Либан“, навео је министар Селаковић.

Министар Селаковић је истакао да је на састанцима било речи и о другим врстама помоћи које би Србија евентуално могла да пружи пријатељском Либану, као и о различитим видовима побољшања наше билатералне сарадње, не само на пољу сарадње два министарства спољних послова, већ нарочито на пољу економије.

„Разговарали смо о свему ономе што би могло да послужи народу Либана и Републици Либан од српских искустава, а на плану њиховог економског опоравка за којим ова земља и те како жуди“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да су се либански званичници посебно интересовали за економске успехе које бележи Србија и за све што је у Србији урађено, нарочито од 2014. године на пољу фискалне консолидације, економског опоравка, реиндустријализације земље, озбиљне изградње инфраструктуре, како путне, тако и социјалне, здравствене и образовне, али и за кључ успеха у борби Србије против пандемије корона вируса.

Селаковић је рекао да су званичници Либана исказали снажну и принципијелну подршку ставовима Републике Србије по питању заштите нашег територијалног интегритета и суверенитета, као и подршку наставку дијалога у тражењу решења за Kосово и Метохију.

Додаје да су изразили и велико задовољство чињеницом да ће Београд у октобру ове године, после 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља, поново бити домаћин десетинама шефова држава, влада и министара спољних послова који ће из читавог света доћи у нашу престоницу.

Селаковић је либанским званичницима захвалио на принципијелној и активној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и уручио позивно писмо за учешће на обележавању 60. годишњице Покрета несврстаних земаља у Београду.

Шеф српске дипломатије боравиће и сутра у званичној посети Либанској Републици, а састаће се, између осталих, са командантом УНИФИЛ-а, генерал-мајором Стефаном Дел Kолом, и посетити припаднике Војске Србије у мисији УН у Либану.Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)