Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је на крају дводневне посете Републици Гватемали да постоје изузетно велики потенцијали за сарадњу са том нама пријатељском и братском државом, да су поздрављени економски успеси Србије и да је Гватемала још једном потврдила принципијелну и чврсту подршку нашем територијалном интегритету и суверенитету.

Селаковић је нагласио да је током сусрета са председником Гватемале Алехандром Едуардом Ђаматеијем Фаљом и министром спољних послова Педром Бролом био у прилици да изнесе најновије детаље о дешавањима на Косову и Метохији, о томе каква је наша позиција, као и о томе како се трудимо да дипломатским и мирним средствима решавамо сва отворена питања.

„Још једном смо добили потврду принципијелне и чврсте подршке Гватемале нашем територијалном интегритету и суверенитету. То је оно што наше односе чини још чвршћим”, поручио је министар Селаковић.

Сумирајући резултате посете Гватемали, шеф српске дипломатије је пренео је да је био прави понос и част представљати Србију у овој централноамеричкој земљи.

Подсетио је да Гватемала и Србија идуће године прослављају 140 година дипломатских односа и да је мало држава у том делу света са којима можемо на такав начин да се похвалимо једним тако великим јубилејом.

„Договорили смо се да за идућу годину припремимо један свеобухватни споразум о сарадњи наше две државе, како у области економије, тако и у области спорта, омладине, просвете, науке,туризма и других области од заједничког интереса за наше две државе”, рекао је министар Селаковић.

Најавио је да ће министар спољних послова Гватемале бити на челу делегације која ће у Београду представљати ту земљу на обележавању 60. годишњице оснивања Покрета несврстаних земаља.

Министар Селаковић каже да и у Гватемали и у Србији постоји спремност за потписивање споразума о укидању виза за путовања.

„Разговарали смо и о што скоријој организацији бизнис форума. У Гватемали постоји једно село које је у част наше државе и нашег пријатељства понело име Србија. Потрудићемо се да за неколико породица обезбедимо изградњу кућа које су страдале током земљотреса овде у Гватемали”, рекао је министар Селаковић.

Нагласио је да су потенцијали за сарадњу Србије и Гватемале изузетно велики и да је о томе разговарао са тамошњим привредницима.

„Оно што је била посебна част јесте да сам уз посету Конгресу, био у прилици да присуствујем и свечаној седници Спољнополитичког одбора конгреса Гватемале. На тој седници обратио сам се не само Спољнополитичком одбору, него и читавом централноамеричком дипломатском кору који је овде представљен у Гватемала Ситију”, рекао је министар Селаковић.

Подвукао је да је Србија свугде дочекана аплаузом, да се радо слуша о нашем економском успеху, о реформама које је још као председник владе у нашој земљи покренуо Александар Вучић, али и о регионалним иницијативама које су у Централној Америци нешто што је све актуелније и што помаже државама тог региона да обједињујући своје снаге имају много боље и ефикасније присуство на светском тржишту и уопште на светској политичкој сцени.

У завршници посете, шеф српске дипломатије састао се са привредницима Гватемале и са градоначелником Гватемала Ситија Рикардом Kињонесом са којим је разговарао о сарадњи Београда и Гватемала Ситија.

„Посета је била изузетно добра, али се надамо и посетама наших гватемалских колега у току наредних 12 месеци Србији, када ћемо заједно бити у прилици да прославимо овај велики јубилеј, 140 година дипломатских односа”, навео је шеф српске дипломатије.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)