Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се са државним секретаром у Министарству иностраних послова Кеније Абабуом Намвамбеом.

Министар Селаковић је захвалио делегацији Кеније што је присуствовала састанку на високом нивоу поводом обележавања 60 година од одржавања прве конференције Покрета несврстаних, рекавши да две земље веже дуго пријатељство које датира још од 1963. године, те да је отац кенијске нације Џомо Кенијата био веома наклоњен СФРЈ.

Селаковић је констатовао да је економска сарадња наших држава испод реалних могућности и нивоа политичких односа, али и указао да постоје велики потенцијали за њено унапређивање.

Министар је говорио и о сарадњу у области образовања, кроз пројекат „Свет у Србији“, и намери Србије да наредне академске године повећа број стипендија за студенте из афричких земаља, изразивши наду да ће студенти из Кеније наставити да се пријављују за студирање у нашој земљи.

Осврћући се на борбу против корона вируса, министар је поручио да је Србија имала могућност да помогне пријатељским земљама донацијом вакцина, подсетивши да је Влада Србије одобрила донацију Кенији од 40 хиљада вакцина Астразенека.

Министар је истакао нашу захвалност због јасног става Кеније по питању Косова и Метохије и територијалног интегритета и суверенитета Србије, као и подршке нашој земљи у међународним организацијама по том питању.

Шеф српске дипломатије упознао је саговорника о току дијалога Београда и Приштине и неједнаком односу обе стране према процесу нормализације односа, као и о актуелној ситуацији на северу Косова и Метохије и рањавању младића српске националности.


Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)