Министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарао је са градоначелником словеначког града Чрномеља Андрејом Кавшеком, који је данас од председника Србије Александра Вучића примио Златну медаљу за заслуге у културним делатностима и развијању односа између Србије и Словеније.

Селаковић је захвалио Кавшеку на чињеници да Срби, који вековима настањују Белу Крајину у Словенији, успешно чувају свој национални и културни идентитет, живећи у складним и блиским односима са комшијама и представљајући пример вишевековног заједништва Срба и Словенаца.

Према његовим речима, општина Чрномељ је пример успешног суживота људи различитих али блиских култура, и место где се учвршћује традиционално пријатељство српског и словеначког народа.

Селаковић је нагласио и значај добре сарадње јединица локалне самоуправе Србије и Словеније и подсетио да је до сада успостављена сарадња између двадесет општина, констатујући да би било корисно да се и општина Чрномељ побратими са неком од општина у Србији.

Према речима Селаковића, од изузетне важности је подстицање српско-словеначке сарадње на нивоу општина, у разним областима, попут привреде, културе и туризма.

Селаковић је госту још једном захвалио на спремности да негује културу сећања на присуство Срба ускока у Белој Крајини, чији потомци у том делу Словеније живе од 16. века.
Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)