(Last Updated On: February 7, 2022)

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са министром иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом.

На конференцији за новинаре након разговора, Селаковић је нагласио да Србија и Мађарска проживљавају најлепше и најсветлије странице у историји билатералних односа, што је, како је истакао, озваничено закључивањем споразума о стратешкој сарадњи који су прошле године потписали председници влада Виктор Орбан и Ана Брнабић.

„Садржајност и учесталост нашег дијалога сведочи о добрим односима Србије и Мађарске, али то је само праћење оног пута који су утрли председник Србије Алексадар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан“, рекао је Селаковић, уз констатацију да се из тога може видети како лични однос двојице лидера ствара изванредне везе два народа и две државе.

Истакао је да је са мађарским министром разговарао о укупној сарадњи две земље: економској сарадњи, али и сарадњи у областима инфраструктуре и енергетике.

Када је реч о економској сарадњи, шеф српске дипломатије подсетио је да је трговинска размена у 2021. години достигла максимум, односно да је пређена граница од две милијарде евра, што сврстава Мађарску на врх листе наших партнера из ЕУ, уз Немачку и Италију.

„Веома је важна сарадња на инфреструктурним пројектима, изградња брзе пруге између наше две престонице, као и енергетско повезивање кроз изградњу Балканског тока”, казао је Селаковић напоменувши да је с министром Сијартом разговарао и о статусу припадника националних мањина, али и сарадњи у пограничном појасу.

Такође, министар Селаковић је поручио да сарадња два министарства спољних послова иде узлазном путањом, издвојивши значај потписивања Споразума о колокацији.

„Од пре неколико недеља у Валети на Малти, Србија први пут има своје стално дипломатско присуство у ДКП Мађарске. Знајући колико је бројна наша заједница на Малти, ово омогућава управо тим људима много квалитетније, брже и боље завршавање свих потреба које имају”, казао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је посебно захвалио министру Сијарту на његовом личном залагању у промовисању потребе да Србија што скорије постане чланица ЕУ.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто истакао је да је стратешко партнерство Србије и Мађарске обострано корисно.

Сијарто је издвојио неколико најзначајнијих резултата унапређене српско-мађарске сарадње, на пољу економије, енергетике, сарадње у борби против илегалних миграција и рада са мањинским националним заједницама.

Када је реч о енергетици, Сијарто је констатовао да би Србија и Мађарска, да нису сарађивале на овом пољу, данас биле жртве енергетске кризе која потреса западни део Европе.

„Да смо подлегли претњама санкцијама, да нисмо заступали сопствене националне интересе и да нисмо изградили гасовод, данас бисмо имали озбиљне проблеме“, рекао је Сијарто.

Он је изразио и задовољство због успешне сарадње у спречавању илегалних миграција, која се одвија на обострану корист.

Сијарто је нагласио да од свих Мађара који живе ван матице, најкоректнији однос државе постоји према Мађарима у Војводини, и да су мањинске заједнице оно што повезује и унапређује обе земље.

На предстојећим изборима, који се 3. априла одржавају и у Србији и у Мађарској, одлучује се, како је поручио, о будућности две земље, али и о будућности Мађара у Србији и Срба у Мађарској.

„Желим много успеха вашем председнику и влади на будућим изборима, и надајмо се да ће на обе стране границе резултат да буде такав да оба народа још дуго уживају корист од ове наше сарадње“, закључио је Сијарто.























Original Article