Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас у Београду са шефицом дипломатије Краљевине Есватини Тулисилом Дладлом.

Селаковић је посету оценио као историјску, јер је у 32 дугој историји дипломатских односа две земље ово прва званична посета шефа дипломатије Есватинија Србији.

Министар Селаковић је подсетио да су наши односи значајно дужи, будући да је некадашња Југославија била један од главних протагониста антиколонијалне борбе за ослобођење и еманципацију братских народа Африке.

„То пријатељство је јачало током година нашег активног учешћа у раду Покрета несврстаних земаља, а од овог данашњег тренутка, који смо обележили потписивањем пет веома значајних докумената, показали смо опредељеност за јачање наших односа у будућности“, казао је Селаковић.

Србију и Есватини, како је рекао, тек чека период интензивније сарадње, што подразумева и посете на високом и највишем нивоу, подсећајући да постоји позив председника Александра Вучића краљу Mсватију Трећем да посети Србију.

Селаковић је посебно истакао да су студенти из Есватинија, који у Србији бораве у оквиру програма „Свет у Србији“, међу најбољим страним студентима на нашим универзитетима, додавши да ће им, по окончању студија, бити омогућено да обављају стручну праксу у српским државним органима, предузећима и институтима.

У разговору је, како је додао, било речи и о модалитетима за унапређење сарадње у разним областима, као што су пољопривреда, спорт и туризам.

„Ово је само један нови почетак наших давно започетих односа и те односе ћемо градити и у њих улагати тако да они и Србији и Есватинију буду на корист и понос“, рекао је Селаковић.

Шефица дипломатије Есватинија захвалила је на топлом и срдачном дочеку, и навела да и студенти из те земље свакодневно у Србији наилазе на топао пријем.

„Краљевина Есватини и Република Србија имају дуге билатералне односе који сежу у време СФРЈ. Везе наших држава су одувек почивале на узајамној подршци, солидарности и разумевању, и дивимо се начину на који је Србија пригрлила наслеђе Југославије када је реч о Африци“, рекла је министарка Дладла.

Према њеним речима, било је крајње време да се дуготрајни братски односи две државе додатно учврсте.

Посебну захвалност изразила је због стипендија студентима у оквиру програма „Свет у Србији“, констатујући да ће образовани млади људи осигурати будућност Есватинију.

Такође, министарка је пренела захвалност владе Краљевине Есватини на помоћи у храни коју је Србија доставила током пандемије Ковида 19.

„Уверени смо да ће ова нова ера у нашем пријатељству за последицу имати јачање нашег пријатељства. Иако смо захвални на ономе што је већ учињено, свесни смо да има још могућности за садржајну сарадњу“, рекла је шефица дипломатије Есватинија.

Министар Селаковић и министарка Дладла данас су потписали низ докумената – Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Есватини о културно-просветној сарадњи; Споразум између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Есватини о узајамном укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша; Споразум о сарадњи у области пољопривреде и Меморандум о разумевању о сарадњи у области протокола.

Такође, министар омладине и спорта Вања Удовичић потписао је са министарком Тулисилом Дладлом Меморандум о разумевању о сарадњи у области омладине и спорта.

Министарство спољних послова Србије отворило је данас своја врата за студенте из Есватинија који се школују у Београду, а након што им је уприличен обилазак Музеја дипломатије, обратили су им се министар Селаковић и министарка Дладла.


Original Article