Министар спољних послова Никола Селаковић разговарао је данас са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом и оценио да је свеукупна сарадња двеју држава изузетно добра и да је на највишем нивоу у нашој савременој историји.

Министар Селаковић је на заједничкој конференцији за новинаре, рекао да је сарадња изузетно добра захваљујући одличним личним односима председника Србије и Турске, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, чији сусрет очекује до краја године.

“Србија је отворена за јачање односа и сарадње са Републиком Турском и веома важно место у јачању тих односа и у њиховом развоју заузима одвијање добре праксе одржавања Високог савета за сарадњу између наше две државе”, рекао је министар Селаковић.

Навео је да је са турским колегом разговарао и о сложеним регионалним питањима, да су разменили позиције и процене стања у региону, а да га је упознао и са тренутном ситуацијом у вези са дијалогом Београда и Приштине.

“Недвосмислено смо се сагласили да сва отворена питања треба да се решавају кроз дијалог и мирним путем”, подвукао је министар Селаковић.

Поручио је да Република Србија Републику Турску посматра као веома значајног актера у обезбеђивању мира и стабилности у нашем регион.

“У будућности ћемо наставити да сарађујемо, једни другима да помажемо и само тако можемо да имамо користи и да унапређујемо наше пријатељске односе”, нагласио је министар Селаковић, који у октобру очекује наредни сусрет са турским колегом.

Министар Селаковић је најавио да ће сутра са турским колегом присуствовати свечаном отварању генералног конзулата Турске у Новом Пазару, а да ће министар Чавушоглу обићи и деоницу магистралног пута између Новог Пазара и Тутина, на којој раде турске компаније.

Министар Селаковић је нагласио да је отварање конзулата Турске у Новом Пазару свакако потврда једног нивоа поверења који постоји између две државе.

Навео је да су Србија и Турска, упркос пандемији вируса корона у 2020. години, забележиле рекордну трговинску размену која је износила 1,320 милијарди евра, а која је у првих шест месеци ове године премашила 765 милиона евра, док је средњорочни циљ да достигне две милијарде евра.

Министар Селаковић је рекао да су Србија и Турска у последњих десет година упетостручиле обим трговинске размене, а да је знатно повећан и прилив директних турских инвестиција.

Министар Чавушоглу је захвалио министру Селаковићу на топлој добродошлици, као и председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић на пријему.

Истакао је да између Србије и Турске постоје одлични односи и да се они свакога дана унапређују и поручио да две државе имају важну улогу у стабилности региона.

Турски шеф дипломатије је навео да је српским домаћинима пренео позив турског председника за учешће на састанку Савета за сарадњу на високом нову који треба трећи пут да буде одржан у Турској.

Истакао је важност отварања конзулата Турске у Новом Пазару и оценио да ће то бити од велике важности за развијање односа, а говорио је и о важности отварања канцеларије у Нишу као помоћи за турске грађане који пролазе кроз Србију.

Турски министар је нагласио да се трговинска размена сваког дана повећава, да су међусобно две државе прихватиле сертификате о вакцинацији против коронавируса што ће, сматра, веома повољно утицати на туризам, као и настојање да грађани две државе путују само са личном картом.

Одговарајући на питање новинара о ситуацији у БиХ, министар Селаковић је рекао да је свака врста конструктивног приступа и промоције дијалога као средства за решавање свих отворених питања и проблема у региону нешто што је Србија подржавала и наставиће да подржава, а министар Чавушоглу је нагласио да је за Турску важан мир, стабилност, продуктивност и добро стање у свим земљама региона.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)