Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је инцијатива “Отворени Балкан” почела да даје прве резулате као једна од најнапреднијих регионалних инцијатива, због чега треба наставити њено јачање и подржати све који су заинтеровани да јој се прикључе.

Наводећи да та инцијатива има већу подршку САД него земаља ЕУ, шеф српске дипломатије је, гостујући на телевизији „Пинк“, рекао да иницијатива „Отворени Балкан“ потиче од самих балканских држава и њихове исказане потребе да сарађују и продубљују сарадњу засновану на ономе на чему почива и ЕУ, а то су слобода кретања робе, људи, услуга и капитала.

Министар Селаковић је нагласио да читав западни Балкан има БДП који је на нивоу 0,5 одсто БДП-а Европске уније, али да ће се он повећати економским повезивањем у региону.

Према његовим речима, економско повезивање у региону значи да ће се много другачије разговарати и о отвореним политичким питањима.

„Никоме неће одговарати ни нестабилност, ни мањак безбедности у том делу Европе. То је препознато од државног руководстава Србије, Северне Македоније и Албаније, видели сте како то функционише у тешки тренуцима. Србија је била спремна да помогне и Северној Македонији и Албанији када се појавила несташица основних животних намирница. Зато треба да наставимо да јачамо ’Отворени Балкан’ и подржимо све заинтересоване који желе да се укључе и омогућимо слободан проток људи. Није то само прелазак границе, него слободно кретање радне снаге, то је признавање радних дозвола“, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је навео да званичници у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ траже оно што може да нас споји у нашим заједничким интересима, а не само оно што нас раздваја, а такав начин комуникације био је незамислив пре десет година.

„На томе почива ’Отворени Балкан’, на ономе што нам је свима заједничко, и то што нам је заједничко хајде да покушамо да развијамо, јер ћемо тако лакше решавати оно око чега се не слажемо и успеваћемо једни друге боље да разумемо чак и када се не слажемо. То је оно што раније није било присутно у начину бављења политиком код нас. Моје мишљење и чврсто уверење је да је такав начин вођења политике увео Александар Вучић још као премијер, данас као председник. Несумњиво то је нешто што обезбеђује и мир, стабилност и економски развој и будућност не само нас него и наше деце“, поручио је министар Селаковић.

Поводом предстојеће посете немачког канцелара Олафа Шолца Београду, шеф српске дипломатије је рекао да је та посета веома важна, јер је Немачка несумњиво економска сила број један у ЕУ, највећи инвеститор и највећи појединачни донатор у Србији.

Министар Селаковић је рекао да је ниво наше трговинско-економске размене прошле године премашио шест милијарди евра, да је у последњој деценији вишеструко увећан, а да немачке компаније у Србији тренутно запошљавају готово 77.000 радника, више него у земљама окружења заједно.

Према његовим речима, то сведочи о економској снази Немачке, њеном присуству у региону, као и о економској повезаности са Србијом.

„Економску повезаност прати и одређена врста политичке повезаности. Поруке које ћемо чути вероватно нису за нас ни лепе ни лаке, али је важно да се о томе разговара и да их чујемо. Ми нисмо у прилици са Немачком у таквим разговорима да бирамо, то је велика земља која има своју политику и она свој спољнополитички курс не мења лако “, навео је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је Србија успела да покаже да је стуб очувања и стабилности и мира у овом делу Европе, а да су то на првом месту препознали представници немачке привреде који настављају своја улагања јер виде да то доноси профит.

„То је успела Вучићева Србија да постане у очима немачких привредника, али то не значи да је Немачка променила свој спољнополитички курс када је у питању овај део Европе. Разговори са Немачком и одређена врста оствареног успеха у тим разговорима јесте нешто што Србији доноси одређену врсту услова за напредовање на њеном европском путу. Дефинитивно, биће значајних тема с обризом на значај Немачке за нас у економском и политичком смислу. У овим приликама у свету, то је и значај наставка европског пута западног Балкана. Та врста посвећености европској агенди код Србије јесте нешто што се не доводи у питање баш зато што је то пут за очување мира и стабилности у региону“, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је навео да је добио позив министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова да посети Москву, што је прихватио, али и навео да не може још да каже када ће доћи до реализације те посете.

“Србија је земља која је посвећена дијалогу и дијалог је оно што је лековито и нешто што може да доведе до решавања проблема. Kао самостална и независна држава посвећени смо дијалогу, нарочито са пријатељима“, рекао је министар Селаковић.

Original Article