Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је Србија протеклих година остварила политичку стабилност, која јој је нужно потребна да би наставила да развија, чиме шаље и позитиван пример читавом региону.

Министар Селаковић је, гостујући на Радио-телевизији Србије, рекао да ако нешто можемо да научимо из ситуације у читавом нашем окружењу, јесте то колико је вредна политичка стабилност коју Србија поседује и колико је она ретка у региону.

"О ком год регионалном жаришту да говорите, ви видите да је ситуација супротна од оне која постоји у самој Србији. Ми смо успели у последњих осам година, нарочито од 2014. када је Александар Вучић дошао на чело владе, и касније када је дошао на чело државе, управо да поставимо и постигнемо ту политичку стабилност нужно потребну Србији, њеним грађанима и привреди да би се даље развијали”, рекао је шеф српске дипломатије.

Према његовим речима, природно је да нас забрињава ситуација у региону, у нашем непосредном окружењу, јер Србија не може да буде задовољна када је само њој добро, а када комшијама није добро и када их потреса озбиља нестабилност.

Kако је нагласио, ми као једина земља региона која је крајем прошле године добила зелено светло за наставак преговарачког процеса ка чланству у ЕУ шаљемо добар и позитиван пример како може да се ради.

Према његови речима, Србија ће тај пример наставити да шири и промовише, а наше окружење ће у нама увек имати доброг суседа који ће тежити да развија добре односе, и да једни код других постичемо стабилност и дијалог, као основно средство решавања свих изазова, ризика и претњи.

Упитан о предстојећој посети специјалних изасланика САД и ЕУ Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака, министар Селаковић је рекао да ће централна тема разговора бити питање дијалога Београда и Приштине и ствари које оптерећују те односе на путу нормализације.

“Да ли ће заиста доћи до наставка дијалога и да ли ће дијалога бити? Оно што је наша позиција и што се не мења ни у једном тренутку, јесте да је Београд увек спреман да седне за преговарачки сто, увек спреман и отворен да разговара , али нам је потпуно јасно и потпуно очигледно да откада је у Приштини Аљбин Kурти тај који доноси одлуке, суштински никаквог дијалога није било, и највероватније неће ни бити докле год је он тај који одлучује”, рекао је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је очување мира и стабилности и заштита наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији апсолутни прироритет.

Према његовим речима, тема број један у свим његовим разговорима са страним званичницима јесте управо борба за наше државне и националне интересе и њихову заштиту.

“Одмеравамо своје потезе и благовремено и мудро доносимо одлуке о своме деловању. Чињеница јесте да велики број држава жели да чује Србију, да чује и да разговара са Србијом која је две године заредом најбржа растућа економија Европе, Србију која је била у стању да угости пријатеље из Покрета несврстаних земаља на начин који је оставио дубок утисак међу њима и да виде једну Србију која се озбиљно и убразано развија, ону Србију која је резултат политике председника Вучића”, навео је министар Селаковић.

Kако је нагласио, Србија гради пријтељства и савезништва, али ће свакако, ако неко буде провокативно деловао према њој и ако неко буде кршио договоре и споразуме који су постигнути, знати како да реагује и делује.

На питање о кризи око Украјине, министар Селаковић је навео да је изазова много и да је Србија веома јасна када је у питању њена спољна политика: да је Србија земља на европском путу, али и земља која гаји, унапређује и ствара нова пријатељства и гаји и унапређује она традиционална и добра пријатељства.

“Не можемо да се осећамо добро када знамо да у неком ширем региону, на истоку Европе постоје тензије које неки сматрају сигурним путем ка ескалацији сукоба. Нама било каква врста сукоба ни у нашем регион, ни шире од тога, не одговара, поготово када су у питању они фактори који могу да утичу на стабилност читавог европског континента чији смо ми неизоставни део. Желим да верујем и да се надам да ће доћи до смиривања тензија”, рекао је министар Селаковић.

Како је рекао, Руска Федерација је наш традицонални пријатељ и савезник, а Украјина је такође словенска, православна земља, и није добро да међу онима који су до јуче једну кућу делили постоји било каква врста сукоба.

Original Article