Министар спољних послова Никола Селаковић обратио се данас на Годишњем састанку шефова мисија ОЕБС-а у региону Југоисточне Европе.

Селаковић је истакао да Србија велики значај придаје теренском присуству ОЕБС-а, будући да смо већ две деценије домаћин двема мисијама на терену у Београду и Приштини.

"Посебно смо поносни на чињеницу да је сарадња са Мисијом ОЕБС-а у Србији, од њеног оснивања базирана на партнерским односима", рекао је Селаковић и додао да се сарадња Мисије ОЕБС-а и наших институција већ дуги низ година у Организацији истиче као пример успешних односа земље домаћина и мисије на терену.

Такође, Селаковић је указао да подржавамо рад Мисије ОЕБС на Косову и Метохији, као видљивог међународног статусно неутралног присуства у Покрајини, која делује у складу са мандатом заснованим на резолуцији СБ УН1244.

Селаковић је нагласио да је Србија посвећена унапређењу регионалне сарадње, да активно доприноси решавању отворених питања, као и да настоји да тежиште стави на економску сарадњу кроз иницијативу „Отворени Балкан“ .

"Србија ни у доба пандемије Ковид-19 није заборавила да велики изазови могу бити превазиђени искључиво солидарношћу и посматрањем региона као целине. Наша земља је вођена хуманим мотивима уступила значајне количине вакцина суседним државама које су затражиле ту врсту помоћи, али и омогућила њиховим држављанима да се вакцинишу у Републици Србији", истакао је министар.

Говорећи о значају ОЕБС-а у читавој Југоисточној Европи, Селаковић је подвукао улогу Организације у подршци промоције поштовања људских права, владавине права, али и јачању поверења у процесу помирења у региону.

Селаковић је указао на значај који мисије ОЕБС-а имају у подршци реформама на путу ка чланству у Европској унији, али и јачању свеукупне сарадње у Југоисточној Европи.

Министар је оценио да би повезивање мисија донело видљиве резултате на плану јачања ефикасности њиховог рада, и одговору на безбедносне изазове, попут мигрантске кризе или борбе против екстремизма и радикализације.

"Користим ову прилику да охрабрим све мисије на терену у Југоисточној Европи да унапреде међусобну сарадњу, идентификујући области за заједнички приступ и деловање", закључио је своје излагање министар и пожелео учесницима добру дискусију.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)