Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изразио је наду да ће председнику Александру Вучићу бити омогућено да до 17. септембра посети Јасеновац, и подсетио да у континуитету постоји покушај да се реализује посета председника Србије највећем стратишту Срба у историји.

„Шта је разлог да председник једне државе и унук жртве, дакле деда нашег председника је јасеновачка жртва као и његова двојица браћа од стричева, њихова деца и други блиски сродници страдали су у том српском холокаусту који носи назив Јасеновац, не може да оде да положи цвет или запали свећу“, запитао је Селаковић гостујући на Радио-телевизији Србије.

Селаковић је и овом приликом подсетио да су само у последњих годину дана представници Хрватске 700 пута ушли у Србију без претходних најава, питања са наше стране, мерења искрености…

„Овде је реч о томе да постоји не само проблем посете председника Србије спомен подручју Јасеновац, већ и проблем посете председника Србије који се зове Александар Вучић, јер је он потомак јасеновачких жртава, јер је он човек који се бори за истину о српском страдању“, рекао је Селаковић.

Председник Вучић, како је објаснио, симболизује неподанички дух и не пристаје на спуштање главе и прећуткивање свега онога што је српском народу учињено у прошлости.

„Важно је да Србија у овој ствари није повукла ниједан потез који се може њој ставити на терет. Замислите да се Србија овако понашала, колико год да је то незамисливо, јер код нас немате такво стратиште и српску фашистичку и нацистичку прошлост, и зато што се ми суочавамо са прошлошћу. Проблем суочавања са прошлошћу имају они који председнику матичне државе народа који је највише страдао у Јасеновцу не дозвољавају да тамо оде“, рекао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије нагласио да проблем суочавања са прошлошћу имају они који именују улице и тргове и подижу споменике идеолозима Јасеновца, они који на државне манифестације позивају извођаче песама којима се величају злочини, они који редовно разбијају ћириличке табле и онемогућавају Србима службену употребу језика и писма…

„Питање посете председника Србије спомен подручју Јасеновац је цивилизацијско питање. На томе показујете да ли имате свест о томе да је неко на територији ваше државе у прошлости, у једној квислиншкој нацистичкој творевини, покушао да у потпуности истреби један народ. И ви председнику матичне државе тога народа не дозвољавате посету“, објаснио је Селаковић.

Шеф српске дипломатије оценио је да би посета председника Вучића Јасеновцу била један од изузетно важних момената у историјском помирењу Срба и Хрвата.

„Дозволите човеку да оде тамо где му је убијен очев отац и његова браћа, и то је све. Ништа више од тога не тражимо“, поручио је Селаковић.

Original Article