Апсурдне су и неутемељене оптужбе известиоца Европског парламента за Црну Гору Тонина Пицуле на рачун Србије и њеног наводног мешања у догађаје око устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу.

Србија, још једном наглашавам, не може ни на који начин бити одговорна за то што је група екстремиста покушала да осујети један древни верски обред и на тај начин суспендује најелементарнија верска права великог процента грађана Црне Горе.

Високи званичници Србије су данима уочи инцидената на Цетињу у јавним наступима управо изражавали очекивање и наду да устоличење митрополита Јоаникија неће бити политички злоупотребљено од стране дела црногорског политичког естаблишмента.

Наша забринутост је била оправдана и због чињенице да је обреду, како обичају налажу, присуствовао патријарх Српске православне цркве, за чију су безбедност и државне структуре Србије и њени грађани исказали разумљиво интересовање.

Очигледно је највећа кривица Србије у томе што се успешно развија, што бележи велике економске успехе, и што у расту БДП, расту плата и нивоу привучених страних инвестиција чврсто држи прво место у региону.

Јасно нам је да таква Србија многима није по вољи, па су у стању да јој упућују свакојаке критике које немају везе са реалношћу.

Србија, упркос овој оркестрираној кампањи напада на њу, остаје посвећена изградњи мира и стабилности у региону и промоцији и јачању економске сарадње са својим суседима.

Пицула, такође, нема право да пере руке од одговорности институција ЕУ за насиље екстремиста на Цетињу, јер њега вероватно не би ни било да је из Брисела правовремено стигла јасна порука да је поштовање религијских права европска вредност и да се напад на ту вредност неће толерисати.

Таква порука не би почивала ни на симпатијама ни на антипатијама према неком од политичких актера у Црној Гори, већ би била заснована на фундаменталним принципима ЕУ.

Нама је јасно да, када је реч о српском народу и његовим правима, принципи ЕУ често не постоје, али ако је већ тако, европосланик Пицула би требало да буде макар толико пристојан и да не упућује неосноване пост фестум оптужбе којима се од жртве прави кривац.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)